TC. Kimlik kartı almak eski nüfus cüzdanı başvurularından biraz farklı. Başvuru işlemleri eskiden olduğu gibi İlçe Nüfus Müdürlüklerinden olsa da öncesinde randevu almak gerekiyor. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak yeni kimliklerden edinebilmek için bu vb. bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Yeni kimlikler görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere üç farklı derece ile korunacak ve tamamen kişisel olacak. Kimlikler farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapılmaması halinde işlevsiz olacak. Fiziki yapısının donanımı sayesinde; kimlik kartı, e-imza ve seyahat belgesi olarak kullanılabilecek.

TC. Kimlik Kartı başvuru randevusu nasıl alınır?

Kimlik kartı başvurusu yurt içinde Genel Müdürlük web portalı https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr  veya çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine; yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılacaktır.  Randevusuz işlem de alınmakta ancak randevulu vatandaşlar öncelikli olmaktadır.

 Randevu alma sırasında kimlik, iletişim, kimlik kartının teslim edileceği adres ve randevu alınmak istenen ilçe nüfus müdürlüğü bilgisi girilecek ve uygun olan tarih ve saat aralıklarından biri seçilecektir. Daha sonra seçilen tarih ve saatte nüfus müdürlüklerinden başvurular gerçekleştirilecektir.

yeni-kimlik-kaç-tl

Başvuruda istenen belgeler nelerdir? Başvuru Detayları

*İlk defa kimlik kartı başvurusunda;

nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ve son altı ayda çekilen bir adet biometrik fotoğraf istenecektir.

*Kayıp ve yenileme başvurusunda;

-Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.

-Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi ve yerleşim yeri adresi bulunmaması halinde, yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alınma işlemleri yapılır.

Kimlik kartı başvurusu sırasında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.

*Doğum nedeniyle kart başvurusunda;

-Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir.

-Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.

*15 yaşını doldurmamış vatandaşlardan biometrik fotoğraf istenmez.

Başvuruda alınacak kart ücreti ne kadardır?

2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir.

kimlik-nasıl-alınır

Başvuruyu kimler yapabilir?

-Başvuru işlemini 15 yaşını tamamlamış erginler kendileri şahsen yapmalılar.

-15 yaşının altında olanların başvurularını varisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.

Ailece yapılan başvurularda;

Bireysel başvuru yanında aile olarak gelen vatandaşlara başvuru alma işlemi yapılabilecektir. Aile Başvurusu seçeneği seçildiğinde başvuran kişinin eş ve çocukları listelenecek, başvuran kişi ile aynı iletişim ve yerleşim yeri bilgileri ekranda gösterilecek ve seçilen kişi bilgileri sorgulanacaktır. Böylece aile fertlerinin başvurularının daha hızlı bir şekilde alınması sağlanacaktır.

Kimlik kartı teslim alınıncaya kadar geçici bir belge düzenlenir.

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir.

Kimlik Kartı teslim süresi nasıl işler?

Kimlik kartına yurt içinde başvuranların; başvuru esnasında bildirdiği adrese,  yurt dışında ise Genel Müdürlük tarafından, dış temsilciliklerce ilgilisine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir.

Kimlik kartları başvurudan sonra 15 gün içerisinde vatandaş tarafından belirtilen adrese gönderilir. PTT kargoyla gönderilen kimlik kartlarının teslimat günü öncesinden vatandaşa bilgilendirme mesajı atılır.

Başvurulan kimlik kartlarının takibi ve sorgulaması https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden yapılabilecek.

Adresten teslim edilemeyen kartlar nüfus müdürlüğüne geri gönderilir. Buradan da alınmayan kartlar imha edilir.

Kimlik kartındaki şifre neye yarayacak? Nasıl değiştirilir?

Kimlik Kartının teslimi esnasında gelen zarfta bulunan 6 haneli pin koduna kartla işlem yapılmak istendiğinde başvurulacak. Vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK’lar ile kişiye özel şifrelerini doğrulama işlemlerini gerçekleştirilebilecektir.

PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodları kullanılmaktadır.

PIN blokesi nasıl kaldırılır?

Nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSK veya Kart Erişim Cihazı (KYKEC) ile PUK kullanılarak PIN blokesi kaldırılabilecek, PIN ve Kişisel Mesaj değiştirilebilecektir.

Yeni kimlik ile gelecek yenilik ve kolaylıklar;

-Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecektir,

-Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir,

-E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecektir,

-Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir,

-Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.

-Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır,

-Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecektir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim