Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından 1987 yılından bu yana idrak edilen Dünya Tütüne Hayır Günü (World No Tobacco Day-WNTD) nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'nin her yıl salt sigaraya 22 milyar TL, sigara kaynaklı hastalıklara ise 10 milyar TL olmak üzere toplamda 32 milyar TL para harcadığına dikkat çekerek, “Bu kayıplar, ülkemizde can ve mal kaybı yönünden, her yıl, dört Gölcük/Marmara depreminin açabileceği zarara eş değerdir” dedi.

“Her 6 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor”

31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü (WNTD) veya Dünya Sigarasız Günü ya da Dünya Tütünsüz Günü'nün bu yılki temasının “Tütün ve Akciğer Sağlığı” olduğunu hatırlatan Aydın, “Oksijen yaşamımız için en önemli ihtiyaçtır ve buna asıl ihtiyaç duyan yegâne organ ise akciğerlerimizdir. Akciğerin en büyük düşmanı ise sigara. Akciğer kanseri dünyadaki en yaygın kanser türü. Akciğer kanserine neden olan en önemli risk faktörü ise sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Gelin akciğer kanserine davetiye çıkarmayalım” dedi.
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; “Tütün kaynaklı hastalıklara her yıl sarf ettiğimiz 10 milyar TL'lik kaynağın önemli bir kısmını akciğer kanseri için yapılan harcamalar oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımının her yıl dünya genelinde en az 6 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildiriyor. Ülkemizde ise bu rakam yaklaşık 115 bin civarında. Yani her 6 saniyede, 1 kişi, sigara kurbanı oluyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor” diye konuştu.

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim