Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) her yıl yaz aylarında olduğu gibi bu yıl da terfi heyecanı yaşanmaya başlandı. Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) yapısının 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında değiştirilmesi nedeniyle, bu kez heyecan daha farklı. Önceki yıllarda terfi ve emeklilik kararlarında Genelkurmay Karargâhı ile kuvvet komutanlıkları karargâhları daha etkin konumdaydı. Askeri makamların hazırladığı listeler YAŞ’a sunuluyor ve büyük oranda kabul görüyordu. Bu nedenle hangi komutanın terfi edeceği, hangisinin emekliye ayrılacağı aylar öncesinden tahmin edilebiliyordu.

AYRINTILI SORUŞTURMA

Yeni düzenlemeler çerçevesinde, alınacak kararlarda artık hükümet daha fazla söz sahibi olacak. Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanları da artık YAŞ’ta “üye” sıfatıyla yer alıyor. Ayrıca, 15 Temmuz sonrasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın da devreye girmesiyle, komutanlarla ilgili daha ayrıntılı güvenlik soruşturmaları yürütüldü.

YAŞ, mevzuat çerçevesinde her yıl ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştiriliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise YAŞ’ın tarihini Başbakan belirleyecek. Terfi ve emeklilik kararlarının 30 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret eden yetkililer, Başbakan Binali Yıldırım’ın programının uygun olması halinde, YAŞ’ın yine yüksek olasılıkla ağustos ayının ilk haftasında toplanacağını belirtiyor.

TSK: AKAR’IN ENGELİ YOK

Genelkurmay Başkanlığı görevine 2015 yılında atanan Orgeneral Hulusi Akar’ın 2 yıllık daha görev süresi bulunuyor. Orgeneral Akar’ın önünde yaş haddi engeli de bulunmuyor.

KARA: DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın 2 yıllık görev süresi doluyor. Hükümet isterse Orgeneral Çolak’ın görev süresini 1 yıl uzatabilir. Zira Orgeneral Çolak 63 yaşında ve yaş haddi engeli bulunmuyor. Orgeneral Çolak’ın emekliye ayrılması halinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanacak isim 2019 yılında, çok yüksek olasılıkla Genelkurmay Başkanlığı’na yükselecek.

DENİZ: VEDA ZAMANI

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi önceki yıl dolmuş ve sonrasında 2 kez uzatılmıştı. Yaş haddinin dolmasına 1 yılı daha olan Oramiral Bostanoğlu’nun yeni bir “uzatma” daha beklemediği ve vedaya hazırlandığı öğrenildi. Oramiral Bostanoğlu’nun emekliye ayrılması halinde, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanacak.

HAVA: UZATMA OLACAK MI?

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, 2 yıllık görev süresini 30 Ağustos’ta tamamlıyor. Yaş haddine 1 yılı daha olan Orgeneral Ünal’ın görev süresinin uzatılabileceği konuşuluyor. Emekli olması halinde, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hasan Küçükakyüz’ün Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması söz konusu olacak.

KARARGÂHTA YAŞ MESAİSİ BAŞLADI

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilmesi planlanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve kuvvet komutanlıklarındaki hazırlıklar ise başladı.

AA'nın haberine göre Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “YAŞ hazırlıklarını hem kuvvet komutanlıklarımızda hem Genelkurmay Başkanlığı’mızda sürdürüyoruz. Hazırlıklar belli bir olgunluğa geldiğinde Sayın Başbakan’ımızdan, gideceğiz, tarih alacağız. O tarihte de Yüksek Askeri Şûra’yı yapacağız” diye konuştu. Toplantının daha önceki yıllarda olduğu gibi yine ağustos ayının başında mı gerçekleştirileceğine yönelik soruya Işık, “Geleneğin dışına çok çıkmayız diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

THY'den yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası THY'den yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim