16 Şubat perşembe günü itibariyle Sicil aflarıyla ilgili son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Geçmişte çeşitli nedenlerle bankalara olan borcunu ödeyemeyen ya da geciktiren vatandaşla  'Sicil affı çıktı mı?' 'Sicil affı yürürlüğe girdi mi?' sorularının cevabını arıyordu. Ve nihayet sicil affıyla ilgili tasarı onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki sicil affından kimler yararlanabilecek? İşte genel aflarla ilgili tüm detaylar

2017 Sicil affı kimleri kapsıyor?

Geçmişe dönük borcunuzu ödedikten ancak 5 yıl sonra kara listeden çıkabilirsiniz. Daha önceki süreçte kara listeden çıkma şansınız bulunmuyor. Kara listeden çıkmanın en kolay yöntemi ise hükümet tarafından affedilmeniz gerekiyor. Bu konuda sevindirici haber geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. 2017 sicil affı Bakanlar Kurulu’nun da onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece milyonlarca kişinin adı kara listeden çıkarılacak. Kredi ve kredi kartı borçlarını gününde ödemeyen kişiler bu uygulamanın ardından rahat bir nefes alabilecek. Borçlarından ötürü Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nde adı bulunan kişiler 6 ay içerisinde borcun tamamını ödedikten sonra bankacılık faaliyetlerine dair olumsuz bir durumla karşılaşmayacaklar.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düzenlemeyle işletme sahiplerinin beyaz bir sayfa açarak, yeni kredi imkanı bulacaklarını, bu ivmeyle yeni iş yeri açabileceklerini söylemişti. Tüfenkci, "Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz" demişti.

Sicil Affından Yararlanmanın Şartları Nelerdir?

- Yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren, ilk 6 ay içinde mevcut kredi borçlarının tamamını ödeyen kişiler bu yasadan yararlanabilecek.

- Resmi Gazete’de yasanın yayınlanmasından itibaren 6 ay içinde borçlarının tamamını yeniden yapılandırma yapan kişilerde bu yasa kapsamına girecektir.

Borcunu ödeyenlerin kredi notu artacak

Kara listeden çıkıp kredi kullananlar, bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek. Böylece dilediği zaman bankalardan zorlanmadan kredi çekebilecek.

Sicil affı uygulaması esnafa ve işverene can suyu olacak

Geçmişte çeşitli nedenlerle bankalara olan borcunu ödeyemeyen ya da geciktiren vatandaşları kapsayan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren sicil affı, işveren ve esnafa can suyu olacak. Anamur Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Çetin, uzun süredir beklenen sicil affının Anamur esnafını rahatlatacağını söyledi. Eskiye ait kara listeye düştüğünde oluşan borcunu tamamen ödeyenler ya da yapılandıranların kredi sicil affından yararlanacağını ve kara listeden çıkarılacağını belirten Çetin, bu kişilerin işlemlerini yaptıktan sonra banka kredilerinden yararlanabileceğini dile getirdi.

Bankalara sicil affı ile ilgili tebliğ gitmedi

Sicil Affı sonrası bankalara giden binlerce insanın yaşadığı en büyük sıkıntı bankalara Sicil Affı ile ilgili bir düzenleme ve bilgilendirme içerikli tebliğ metninin gitmemesi. Bu metin içinde bankaların yönetimlerine ve gerekli  Kredi Kayıt Bürosuna ilgili yazının gönderilmesi ve Sicil Affı sonucunda yapılması planlanan değişikliğin detayları ile tanımlanması. 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim