Sezyum 137 elementinin insanlar için hayati tehlikeye sokacak zararları ve yan etkileri olmasına karşın, bilim dünyası açısından da oldukça tercih edilen bir elementtir. Sezyum 137 elementi ağırlıklı olarak nükleer sanayide kullanılmaktadır. Hatta bu kimyasal element nükleer alanda kullanılan en önemli kimyasal olarak nitelendirilmektedir. Sezyum, radyoaktif olması açısından büyük tedbirler gerektiren bir element olma özelliği göstermektedir. Yalnızca devlet kontrolünde üretilebilir, öldürücüdür.

SEZYUM 137 ELEMENTİNİN ÖZELLİKLERİ:

Sezyum 137 elementi, 1860 yılında Bunsen ve Gustav Kirchoff tarafından rubidyumla birlikte bulundu. Sezyum, kimyasal simgesi “Cs” olan alkali bir metaldir. Atom numarası 55, atom ağırlığı132,90’dir. Erime noktası 28 derece, kaynama noktası 671 derecedir. Cıva dışındaki bütün metallerden daha düşük kaynama noktasına sahiptir. Periyodik element tablosunun 1-A grubunda yer alır. Oda koşullarında gümüşi altın renkli, metalik ve katıdır. Sünek ve oldukça yumuşak bir metaldir.

SEZYUM 137 ELEMENTİNİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ!

Sezyum 137 elementine birkaç saniye temas edildiği taktirde 10 gün içinde acı içinde öldürebilir. Bu maddenin temas ettiği kişilerin çektiği acıları morfinin bile dindiremediği iddia edilir. Ancak fiziksel olarak sezyuma dokunmak olanaklı değildir. Çünkü sezyum havayla temasında patlar veya alev alır. Buna rağmen havasız bir ortamda sezyuma dokunursanız büyük bir problemle karşı karşıyasınız demektir. Çünkü vücutta ciddi hücre hasarına yol açar. Mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı, kanamalar ortaya çıkabilir. Bilinç kaybı ve ölüme yol açar.

Sigara paketleri değişiyor Sigara paketleri değişiyor

Sezyum 137 elementinin, içme sularına iğne ucu kadar katılması halinde öldürücü etkisi bulunmaktadır. Çernobil faciasında çevreye yayılan radyasyon, sezyum içeriklidir.

Bu derece etkili maddenin insanlardan kesinlikle uzak yerlerde kullanılması gerekir. Sezyum 137 elementinin kullanıldığı Nükleer santraller de bu nedenle şehir merkezlerinden ve insanların yaşadığı yerlerden çok uzaklara inşa edilmektedir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim