İki kıtayı birleştiren ilk mimari yapı olma özelliğini taşıyan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılından beri sürdürdüğü bakım onarım faaliyetleriyle adeta yeniden inşa edildi.

Köprünün ömrü son çalışmalarla 50 yıl daha uzadı. 1973’te hizmete açılan eski adıyla Boğaziçi Köprüsü, günlük 30-35 bin aracın geçişi için tasarlanmıştı. Yıllar içinde İstanbul’un büyüme hızına paralel olarak köprüyü kullanan araç sayısı günlük 250 bin ortalamalarına yaklaşınca, köprü de hızla yıprandı.

7.7'YE DAYANIKLI

1999 Marmara depremi de İstanbul ulaşımının can damarının deprem güvenliği sorununu gün yüzüne çıkarttı. Bunun üzerine dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, büyük bir bakım onarım çalışmasına alındı.

İlk etapta 1.506 metre uzunluğundaki köprü, uzmanlar tarafından santim santim incelendi. Köprü 1970’te tasarlandığında İstanbul’da 7’nin üzerinde deprem riski görülmemişti. 2008 yılında köprü depremde yıkılmayacak şekilde Japon mühendisler tarafından çalışmaya alındı. Ortaköy’deki viyadük kolonları özel betonlarla 50 santimetre daha kalınlaştırıldı. MecidiyeköyViyadüğü ile Haliç Köprüsü de aynı şekilde depreme karşı güçlendirildi. Viyadüklerin kiriş ile kolonların özel bir teknik ile birleştirildi. Köprünün viyadüklerle birleşme noktalarına sönümleme cihazı koyarak köprü 7.7 şiddetinde depreme dayanıklı hale getirildi.

HALATLAR DEĞİŞTİ

Köprü 2014 ve 2015’te 40 yıllık preiodik bakıma alındı. Çapraz şekilde dizyan edilen 240 çelik halatı 540 gün süren çalışma ile dikey olarak yenilendi. Silüet değiştiren çalışmanın amacı, dikey tutuşla köprünün sağlamlığını daha da arttırmaktı. Öte yandan köprünün asfaltının altındaki boş oda büyüklüğündeki çelik tabyalar da santim santim elden geçti.

NEME ÖZEL ÖNLEM

2017’de ise köprüde trafik yaşanmasına sebep olan OGS ve HGS gişeleri kaldırıldı. Yerine serbest geçiş sistemi getirildi. Öte yandan köprünün tüm elektronik sistemi baştan yenilendi. Köprü kuleleri içindeki asansörler değiştirildi ve paslanmaya karşı özel boya ile boyandı. Son olarak da 31 Ağustos’a kadar sürecek çalışmalarla köprünün asfaltı son teknoloji mastik asfalt ile köprü yollarının ömrü uzatıldı. Yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü 50 yıl boyunca  hizmet verecek şekilde yenilendi.

NELER YAPILDI?

- Deprem sönümleme cihazları yerleştirildi.

- Ortaköy Viyadükleri’nin kolonları kalınlaştırıldı.

- Köprünün 4 kulesinin iç kısmının çatlakları onarıldı.

- Kulelere nemden koruyucu boya çalışması yapıldı.

- 8 adet nem giderme ünitesi ile köprünün nemini yüzde 40’ın altına çekildi.

- Kulelerin kabloları yenilendi.

- Kulelerdeki anonsörler değiştirildi.

- 240 halat ve onu tutan bölümler özel üretim çelik ile değiştirildi.

- Ana gövdenin çelik kısımlarındaki çatlaklar onarıldı.

- Köprünün yollarla bağlantı bölgelerindeki derzler değiştirildi.

Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik

- Köprünün asfaltı masik asfalt ile değiştirildi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim