İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 isim hakkındaki ‘darbe’ soruşturmasını tamamladı. Bu kapsamda hazırlanan iddianamede, örgütün medya yapılanmasının yanı sıra TSK içindeki yapılanmasına dair de önemli bilgiler yer aldı. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından TSK içindeki örgüt mensuplarına tespitine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 31 Mart seçimleri benim için bir final Cumhurbaşkanı Erdoğan: 31 Mart seçimleri benim için bir final

Halen devam eden çalışmalarda FETÖ'yle ilişkisi tespit edilen askerler hakkında hukuki işlemler yapıldı.

FETÖ'CÜ ASKERLERİN HEPSİ KULLANILMADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında işlem yaptığı askerler hakkında bir analiz hazırladı. Yapılan analiz çalışmasında FETÖ ile ilişkisi tespit edilen ve hakkında işlem yapılan askerlerin ‘bir kısmının’ darbe girişimine aktif olarak katılmadığını tespit etti.

Başsavcılık bu tespitini örneklerle de açıkladı.

Bu örneklerden biri, örgütün üst düzey isimlerinden olan ABD’deki Colorado eyaletinin imamlığını yapan Hasan Polat’ın ifadesine dayanıyor. İfadeye göre 'bir kısım askerler darbe girişiminde kullanılmayarak deşifre olmamaları için saklandı.'

47 ALBAYDAN SADECE 2'Sİ KATILDI

İtirafçı olan Hasan Polat, örgütte 1993-1994 yılında asker abiliği yaptığını belirtti. İfadesi kapsamında ‘abilik’ yaptığı dönemdeki 47 askeri personeli savcılığa bildirdi. Bu isimleri fotoğraflardan da teşhis etti. Savcılık 47 askerle ilgili yaptığı incelemede söz konusu askerlerin tamamının Albay rütbesinde olduğunu, büyük çoğunluğunun da ‘generallik rütbesine’ yüksebilecek "kurmay albay" olduğunu tespit etti.

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen bu askerlerden darbe girişiminde ne gibi bir rol üstlendiği araştırıldı. Savcılık araştırmasının sonucunda FETÖ tarafından yetiştirilen bu 47 albaydan sadece ‘ikisinin’ darbe girişiminde aktif rol aldığını belirledi. Darbe girişiminde FETÖ tarafından hazırlanan ‘atama listeleri de’ incelendi. Albayların isimlerinin de bu listede geçmediği ve bir görev verilmediği ortaya çıktı.

BYLOCK'ÇU 800 ASKERDEN 500'Ü DARBE GİRİŞİMİNDE YOK

İkinci darbe ihtimaline dikkat çeken savcılık bu kapsamda bir örnek daha verdi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından darbe girişiminin ardından Bylock kullandığı tespit edilen 800’e yakın askerin bilgileri savcılığa gönderildi.

Liste üzerinde yapılan incelemelerde listedeki 500’ü aşkın askerin "darbe girişiminde" kullanılmadığı belirlendi. Buna göre İstanbul’da görevli ByLock kullanan askerlerin üçte ikisine darbe girişiminde görev verilmedi.

Bu verilerin ışığında savcılık, "Terör örgütünün darbe girişiminde özellikle Silahlı Kuvvetler içerisindeki mensuplarının bir kısmını harekete geçirmek suretiyle kullanmıştır. Darbe girişimine katılan askeri birlikler personel bazlı incelendiğinde aynı birlikte görev yapıp da terör örgütüyle bağı tespit edilebilen bir kısım hücrelerin eylemlere iştirak ettiği, diğer bir kısım hücrelerin ise iştirak etmedikleri görülmüştür" dedi.

"İKİNCİ DARBE GİRİŞİMİ İÇİN"

Savcılık FETÖ'ye mensup askerlerin bir kısmının kullanılması, önemli bir kısmının ise kullanılmamasının sebebini ‘geleceğe yönelik tedbir’ olarak tanımlıyor.

Örgüte mensup askerlerin ‘başarısız olma durumunda’ deşifre olmaması için tedbirli davranıldığını vurgulayan savcılık, "ikinci darbe" uyarısını şu ifadelerle anlattı:

"Terör örgütünce gerçekleştirildiği bariz olan bir darbe girişimine bir kısım örgüt mensuplarının iştirak etmemesinin, yıllardır TSK içerisinde yuvalanan ve sıkı tedbir kuralları nedeniyle hücre tipi yapılanmasının boyutları bilinmeyen örgütün bir yöntemi olduğu, yıllardan beri gelen kadrolaşma süreci nazara alındığında örgüt mensuplarının nispeten daha az bir kısmının darbe girişimine iştirak ettikleri, bu durumun örgütün darbe girişiminin başarısız olması halinde çoğunluk örgüt mensuplarının Silahlı Kuvvetler içerisinde kalmasını sağlamak olduğu, terör örgütünün stratejisinin ‘ikinci bir darbe girişimi’ veya başka bir eyleminde bu asker şahısları kullanmak olduğu, yine Bylock kullanmayan örgüt mensuplarının varlığı da nazara alındığında ahtapot kolları gibi devletimiz kurumlarını saran terör örgütünün Devletimiz ve Cumhuriyetimiz için en büyük tehlike olduğunun hiçbir dönem unutulmaması ve rehavete kapılmadan terör örgütüyle mücadeleye süreklilik arz edecek şekilde devam edilmesi gerektiği açıkça anlaşılmış ve değerlendirilmiştir."

Bylock kullanmayan örgüt elemanlarının da varlığına dikkat çeken savcılık, uzun yıllardır TSK içinde yapılanan FETÖ'cü sayısının şu an hakkında işlem yapılandan çok daha fazlası olduğuna dikkat çekti. 

AL JAZEERA

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim