Terör örgütü PKK’nın ilk saldırıyı düzenlediği 15 Ağustos 1984’ün yıl dönümünde teröristlerin Adana’da eylem hazırlığı içinde olduğuna ilişkin istihbarat üzerine lüks bir villaya düzenlenen operasyonda 12 Kalaşnikof tüfek, bin mermi, 24 el bombası, 12 polis üniforması, 1.5 ton Amonyum Nitrat ve 300 kilo çivi ele geçirildi. Villada herhangi bir zanlıya ulaşılamadı.

Teröristlerin, önce uzaktan kumanda ile bombalı araç saldırısı düzenlemeyi, ardından da polis kıyafetiyle uzun namlulu silahlarla saldırmayı planladığı düşünülüyor.  Adana Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne MİT tarafından, bölücü terör örgütü PKK’nın ilk eylem yaptığı 15 Ağustos 1984’ün yıl dönümünde Adana’da kanlı bir eylem yapacağı bilgisini ulaştırdı. 

30 ADRESE OPERASYON

İstihbarat üzerine MİT görevlileri ve Adana Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri koordineli olarak çalışmaya başladı. 

Adana Emniyeti, tüm il emniyet müdürlüklerini polis üniformasıyla eylem ihtimaline karşı uyardı. 11 Ağustos’ta şafak vakti havadan helikopterle karadan da Özel Harekat timlerinin katılımıyla operasyon başlatıldı. Eş zamanlı olarak Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçelerinde 30 adrese baskın yapıldı. Polis, Çukurova’da kapısını kırıp girdiği bir villanın bodrum katında 12 Kalaşnikof tüfek, 24 el bombası, 12 hücum yeleği, bin uzun namlulu silah mermisi, 96 şarjör, 12  polis üniforması, 1.5 ton Amonyum Nitrat ve bombanın içine konulacak 300 kilo çivi bulundu. Malzemeler arasında gaz maskeleriyle bomba yapımında kullanılan malzeme ile yiyecek ve ekmek ele geçirildi.

POLİS KILIĞINDA KATLİAM!

Polis evde ve çevrede yaptığı çalışmada zanlılara rastlamadı. Villada yapılan çalışmalarda evde bulunan malzemelerden villaya 12 teröristin geleceği, saldırıyı polis kılığına girerek yapmayı planladıkları anlaşıldı. 

Teröristlerin 15 Ağustos’ta PKK lehine korsan gösteri yapıldığı bir anda ya da polislerin kalabalık bir şekilde bulunduğu yere önce bombalı bir araçla saldırılı yapmayı planladığı tahmin ediliyor. Teröristlerin, bombalı saldırıyı uzaktan kumanda ile gerçekleştirmeyi planladıkları, daha sonra da polis üniforması giyen teröristlerin uzun namlulu silahlarla saldırıya geçmeyi düşündükleri üzerinde duruluyor. 

Evde ele geçen 300 kilo çivinin ise, bomba ile birlikte hazırlanacağı, böylece saldırı sırasında daha fazla kişinin öldürülmesinin planlandığı anlaşıldı. 
Adana polisi daha önce 15 Ağustos’ta korsan gösteri eylemi hazırlığında olan ve internet üzerinden PKK propagandası yaptığı ileri sürülen 20 kişiyi gözaltına almıştı. Operasyonla ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Adana’da huzur ve güvenlik sağlanana kadar bu operasyonlar devam edecek” dedi. 

DEVLET YAPTI DİYECEKLERDİ

Terör örgütü PKK’nın ilk eylem tarihi olan 15 Ağustos tarihinde Adana’nın farkı ilçelerinde sokak eylemleri planladığı ortaya çıktı. Adana Emniyeti’nin bir hafta önce yaptığı operasyonda yakalanan 30 PKK üyesinin ifadeleriyle ortaya çıkan eylem planının öğrenilmesiyle örgütün kanlı planı deşifre edildi. Örgütün militanlarını polis kılığına sokarak gösteri yapan sempatizanlarının üzerine ateş açtıracağı, el bombalarıyla katliam yapacağı belirlendi. Malzemelerin ele geçirilmesiyle kanlı plan engellenmiş oldu.

KİMLİKLE SATILMASI GEREKİYOR

Adana’da düzenlenen operasyonda 12 adet polis üniforması ele geçirildi. Ocak ayında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde gerçekleştirilen bir operasyonda da beş astsubay ve uzman jandarma rütbeleri takılı askeri kamuflaj elbiseler bulunmuştu. Son operasyon askeri kamuflaj ve polis üniformaları ile bazı malzemelerin serbestçe satışı konusunda soru işaretlerine neden oldu. 

Resmî kıyafetleri yetkisi olmaksızın yanıltıcı biçimde alıp giyenler, TCK’ya göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Söz konusu kıyafetler, internet üzerinden ya da mağazalardan kolaylıkla satın alınabiliyor. Satıcıların, bu kıyafetleri sattıkları kişilerden kıyafete göre kimlik ve rozet istemesi gerekiyor.  Yıllık kıyafet istihkakı dolan güvenlik güçleri, çeşitli mağazalardan üniformalarını temin edebiliyor. Güvenlik güçleri, bu mağazalardan alışveriş yaparken genellikle kendilerine kimlik ya da rozet sorulmadığını da dile getiriyor. 

BİR KEZ GELDİLER

Teröristlerin bir kez geldiği villayı aylık 2 bin 500 liraya kiraladığı açıklandı. Teröristlerin bir kez gelip mühimmatı villaya koyduğu, daha sonrada dikkat çekmemek için villaya hiç gelmediği, 15 Ağustos’ta villaya eylem hazırlığı için gelmeyi planladığı tespit edildi. 

EMNİYETE POLİS KIYAFETİ UYARISI

Geçtiğimiz günlerde Hakkari’de bir özel harekat polisinin şehit edilmesi olayında da teröristlerin polis kıyafeti giymesi, Adana’daki villada 12 polis üniforması çıkması üzerine emniyet genel müdürlüğü 81 il emniyet müdürlüğüne acil koduyla bir yazı gönderdi. Yazıda 15 Ağustos ve sonrasında teröristlerin polis üniformasıyla eylem yapma ihtimaline karşı emniyet müdürlükleri uyarıldı.  

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim