Normal günlere oranla çok fazla kişinin bayram tıraşı olmak için berbere gitmesi onları maddi açıdan mutlu ederken bedensel olarak çok fazla yorgunluğa neden oluyor. Kimileri geceden sabah kadar çalıştıkları için ilaç takviyesi aldığını belirterek bayramın kendileri için ikinci gün başladığını ifade ediyor.

Bayram öncesi berberlerde yoğunluk artıyor. Tekirdağ’da sabaha kadar çalışan berberler, yorulmamak ve gece erken eve gidebilmek için hem eleman sayılarını artırıyor hem de takviye ilaç alıyorlar. Geçen Ramazan Bayramı öncesinde sabaha kadar çalışıp bayramın 1’inci gününü uyuyarak geçiren berberler, bu arife gününde de mesai yapıyorlar.

“Bayram bize ikinci gün başlıyor”

20 yıldır berberlik yapan Okan Konmaz “Yaklaşık 20 yıl geçti bu meslekte, arifelerde gece saat 4-5 gibi yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Şu an 3 kalfa 4’te yardımcı elemanımız var. Toplam 7 kişi çalışıyoruz. Tabi ki hazırlıklar yapılıyor, Kurban Bayramı öncesi herkes tıraş olmaya geliyor. Yani çocukların kendi enerjilerini bir şekilde dengede tutuyoruz. Bugün sabaha kadar çalışıyoruz. Yorulmamak için takviye ilaçlar alıyoruz. Genelde bayramın 1. günü uykuyla geçiyor. Bize bayram 2. gününden sonra başlıyor. Yani o 4 günlük bayram bize 3 gün, 3 günlük bayram bize 2 gün oluyor” diye konuştu.

Arifeye özel hazırlık

Berber Burhan Yılmaz ise günlerdir bugün için özel hazırlık yaptıklarını ifade ederek, “İnsanların zevkleri farklı. Gece gelmek istiyorlar. Sabah 5’e kadar uyumuyoruz. Özel hazırlık olarak havlularımızı falan hazırladık, makinelerimizi şarjda tutmaya çalışıyoruz. Tabi bu sürede çırak sayımızı da artırdık” şeklinde konuştu.

“Berberler zor durumda kalıyor”

Tıraş olmaya gelen müşteri Gökhan Karakoç, “Genelde insanlar bu günü seçtiği için bizde bu günü seçtik. Tüm insanlar aynı gün olduğu için bazen sıra beklemek zorunda oluyoruz. Berberlerde zor durumda kalıyor. Benimde 1 saat beklediğim oldu” ifadelerini kullandı.

Halil Dağ
 

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim