Edirne’de geçtiğimiz kış döneminde kentte yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan sel ve su taşkınlarında, Meriç ve Tunca Nehri su debileri, tarihi rekor seviyelere yükselmiş, Yunanistan ile Türkiye’yi karayolu ile birbirine bağlayan Lozan Caddesi ve binlerce dönüm tarım arazisi günlerce su altında kalmıştı.
AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, kentte yaşanan ve yaşanması muhtemel sel ve su taşkını felaketlerini önlemek amacıyla yapımına başlanan ‘Kanal Edirne Projesi’nde sona gelindiğini dile getirerek, “Çözüldü sayılır bana göre. Hükümetimizin aldığı kararla yaklaşık 7 kilometrelik bir Kanal Edirne programı uygulamaya geçti. Şu anda bitmek üzere, sona doğru geliyoruz. Kanal Edirne bittikten sonra Edirne olarak taşkınlara maruz kalmayacağız inşallah. Bu sene yağışların çok fazla olmamasından dolayı yağışlarımızın biraz lokal olarak olması, barajları ve nehirleri dolduracak seviyede olmamasından dolayı taşkın yaşamadık” şeklinde konuştu.

“Edirne, taşkınlardan yara almadan çıkacaktır”
AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, yıllardır hemen hemen her kış kentin maruz kaldığı sel ve su taşkınlarının gelecek yıllarda yaşanmayacağını ümit ettiğini belirterek, “Bundan sonra Edirne, Allah’ın da takdiriyle ümit ediyorum ki, taşkınlardan yara almadan çıkacaktır. Bu kanalın Edirne’de sadece sel baskınlarıyla değil, nehirlerimizin daha güzel bir şekilde de akmasıyla ilgili bir sonuca doğru gittiğini görüyorum. Meriç Nehri’nin kenarlarına taş ve duvarlardan güzel duvarlar yapılıyor. Bunu birçok ülkede de görüyoruz. Şehrin içinden geçen bölümlerinde nehirlerin kenarların taş duvar ve beton duvar yapılarak, taşkına meydana vermeden suyun çok daha hızlı akmasını sağlayacak şekilde belirlendiğini görmüş durumdayım" dedi.

Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik

“Kent için çok güzel bir dinlenme ve sayfiye alanı olabilir”
Sezen, Kanal Edirne ile ilgili yapım çalışmalarının 2017 yılı sonunda bitmiş olacağının müjdesini vererek, “Bu çalışmalar süratle devam ediyor ve 2017 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu konuda da bölgemize gereken yatırımlar devam edecektir. Ben Edirne açısından kanalın çok daha iyi değerlendirilebileceğini de düşünüyorum. Orasının daha başlangıcında, temel atma töreninde Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun orasının bir sayfiye alanı olabilmesi için görüşmeler yapmıştık. Bu zaman içerisinde yapılabilirse Edirne için çok güzel bir dinlenme ve sayfiye alanı olacaktır. İnşallah önümüzdeki yıllarda Edirne Belediyesi de üzerine düşen çalışmayı yapar. Güzel bir proje eğer ortaya konursa hem Edirne için güzel bir gelir kaynağı olur hem de insanlarımızın nefis alabileceği bir yer güzel bir şekilde organize edilmiş olur. Bunu da ümit ediyorum ve bu konuda milletvekili olarak desteğe devam edeceğim. Kanalımız Edirne için farklı gelir kaynaklarına inşallah sebep olacaktır” diye konuştu.

Kanal Edirne projesi?
Karaağaç KA-1 Tahliye Kanalı Projesi'nin 11 Ağustos 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla yapımına başlatılan projede, yaya ve araçların geçişinde kullanılacak 5 adet köprünün yanı sıra genişliği 50 metre olan toplam 7.8 kilometre olan bir kanal inşa edilecek. Kanalın tamamlanmasının ardından Yunanistan sınırına yakın bir bölgeden Meriç Nehri tahliye edilerek, Karaağaç Mahallesi hizasından tekrar kanalın Meriç Nehri’ne bağlanacağı dev proje ile sel ve su taşkınlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan, Karaağaç Mahallesi’nde 12,5 kilometre boyunca Meriç Nehri yatağında 3.891.000 m3 temizlik yapılması hedefleniyor.

Koray Ustabaşı

 

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim