İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la bir araya geldi. Suriye, Irak ve terör gündemleri özelinde bir görüşme gerçekleştiren iki ülkenin askeri düzeydeki bir numaralı isimleri, bölge ülkelerinin, bölgenin geleceği adına ortak akılla hareket etmenin gerekliliği üzerine ciddi bir adım atılmış oldu. Bakıri, devrimden bu yana Türkiye’yi ziyaret eden ilk İran Genelkurmay Başkanı olarak da kayıtlara geçti.

Genelkurmay Karargâhı’na gelişinde Orgeneral Akar tarafından askeri törenle karşılanan Bakıri, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı. Törenin ardından Akar ile Bakıri basına kapalı görüşmeye geçti.

Suriye-Mısır- Irak-Libya ve Arap Baharı merkezli ihtilaflar nedeniyle bölgede meydana gelen olaylar Komşu ülkeler olan Türkiye ve İran’ı birlikte hareket etmesine neden oldu. Ortadoğu’daki son gelişmeler, bölgesel-uluslararası mevcut konjonktür, oluşmakta olan yeni dengeler bu ziyareti sadece Türkiye-İran açısından değil, bölge ağırlıklı yeni dengeler/ittifaklar açısından da oldukça kritik bir seviyeye taşıyor.

İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRAN GELİŞMELER

* Bölgedeki gizli el DAEŞ’in kullanım tarihinin sonuna gelindiğini fısıldıyor. DAEŞ sonrası için bölgede yeni denklemden en fazla etkilenecek olan iki ülke; İran ve Türkiye.

* Her iki ülke de Irak’ta Barzani önderliğinde yapılacak olan referanduma karşı. Irak’ta oluşacak bölgesel yönetimin kendi iç siyasetlerine direkt etki etmesinden endişe ediyorlar. Bu karşıtlık geçen yıl Erdoğan ile Ruhani liderliğindeki görüşme sonucunda yayınlanan ortak bildiride de açıkça yer almıştı.

* İki ülkenin ortak sorunlarının başında PJAK-PKK varlığı geliyor. PKK’nin İran kolu PJAK ile İran birlikleri arasındaki çatışmaların dozu artmış durumda. Türkiye de ise son aylarda PKK’nın eylemleri kısmen azalsa da tehlike geçmiş değil. Bu ortak düşmanın bertaraf edilebilmesi için iki ülkenin, sınır geçişi ve ortak istihbarat konuları dahil birçok konuda işbirliğine gitmesi şart.

* Suudi Arabistan-BAE ikilisinin öncülüğündeki Körfez Arap ülkelerinin Katar’a ambargo uygulamasıyla başlayan krizde Türkiye ve İran Katar’a destek oldu. Katar krizinin ekonomik boyutu Türkiye ve İran’ı yan yana getirdi. Geçtiğimiz günlerde Tahran’a giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Arap ülkeleri Katar’a yaptırım uygularken Türkiye’nin İran üzerinden bu ülkeye yardım göndermeye devam edeceğini açıklamıştı.

MİLLİ GAZETE

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim