Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, darbe  girişimi sonrasında alınan tedbirler kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü ve  Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile iltisak ve irtibatı sabit görülerek  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 31 Ağustos 2016 tarihli kararı ile  667 sayılı KHK kapsamında meslekten çıkarılan Bursa 3. İdare Mahkemesi Hakimi  Selçuk Özdemir, kararın kaldırılması için HSYK'ya başvurarak yeniden inceleme  talebinde bulundu.

Özdemir'in talebi, HSYK Genel Kurulunun 29 Kasım 2016 tarihli  kararıyla kabul edilemez bulundu.

Başvurusu reddedilen eski hakim Özdemir, 26 Eylül 2016'da Anayasa  Mahkemesine "Silahlı terör örgütü üyesi olduğundan bahisle bir hakim hakkında  uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve  güvenliğinin ihlal edildiği" iddiasıyla bireysel başvuru yaptı.

Yüksek Mahkemenin, olağanüstü durumu oluşturan temel olayın 15 Temmuz  2016'daki darbe teşebbüsü olduğu belirtilen kararında, OHAL ilanına yönelik  tespitler de yer aldı.

OHAL'in FETÖ ve terörden kaynaklanan tehdit ve tehlikenin bertaraf  edilmesine yönelik olduğu ve Özdemir'in tutuklandığı tarihte Türkiye'de OHAL'in  yürürlükte olduğu belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Soruşturma mercilerince, başvurucunun darbe teşebbüsü kapsamında bir  suç işlediği ileri sürülmemekle birlikte başvurucuya yöneltilen ve tutuklama  tedbirine konu olan suçlama, başvurucunun darbe teşebbüsünün arkasındaki  yapılanma olduğu belirtilen FETÖ/PDY üyesi olması olduğu iddiasıdır. Dolayısıyla  başvurucunun tutuklanmasına dayanak olan suçlamanın olağanüstü hal ilanını  gerekli kılan olaylarla ilgili olduğu görülmektedir."

Özdemir'in, FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma  kapsamında ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesi uyarınca  tutuklandığı kaydedilen kararda, tutukluluğun kanuni bir temeli olduğu  vurgulandı.

Yüksek Mahkeme, Özdemir'in tutuklanmasının hukuki olmadığı iddiasında  bir ihlalin bulunmadığından, başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle  iddiaların kabul edilemez olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim