Her yıl halk tarafından büyük bir coşkuyla kutlanılan milli bayramlarımızdan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı geldi.  29 Ekim Vatandaşlar Cumhuriyetin ilanının 97. Yıl dönümünde sosyal medya mecralarından paylaşarak bugünün anlam ve önemini çevresiyle paylaşmak istiyor. İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sözleri, Resimli 29 Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları…

“Efendiler yarın Cumhuriyeti kuruyoruz"

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." Kuralını devlet yönetime yerleştiren Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şekli cumhuriyet olarak belirlendi.

 29 Ekim 1923 akşamı cumhuriyet ilân edildi. Bu suretle yeni devletin yönetim biçimi bütün açıklığı ile ismini almış oldu.

Cumhurbaşkanı Atatürk Konuşuyor

Cumhuriyetin ilanından ardından cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı unvanıyla kürsüye çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın Meclise hitabı TBMM kayıtlarında şöyle yer aldı:

"Efendiler; asırlardan beri Doğu'da haksızlığa ve zulme uğramış olan milletimiz, Türk milleti, gerçekte soydan sahip bulunduğu yüksek kabiliyetlerden yoksun zannediliyordu.

Son yıllarda milletimizin fiili olarak gösterdiği kabiliyet, istidat ve kavrayış kendi hakkında kötü düşünenlerin ne kadar gafil ve ne kadar gerçeği görmekten uzak, görünüşe aldanan insanlar olduğunu pek güzel ispat etti.

Milletimiz kendisinde var olan vasıfları ve değeri, hükümetin yeni adıyla medeniyet dünyasına çok daha kolaylıkla gösterebilecektir. Türkiye Cumhuriyeti, dünya devletleri arasında tuttuğu yere layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir.

Arkadaşlar; bu yüksek rejimi yaratan Türk milletinin son dört yıl içinde kazandığı zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere kendini gösterecektir. Bendeniz, kazandığım bu güven ve itimada layık olmak için pek önemli gördüğüm bir noktadaki ihtiyacı arz etmek mecburiyetindeyim. O ihtiyaç, yüce heyetinizin şahsıma karşı gösterdiği sevgi, güven ve desteğin devamıdır. Ancak bu sayede ve Tanrı'nın yardımıyla, bana verdiğiniz ve vereceğiniz görevleri en iyi şekilde yapabileceğimi ümit ediyorum.

Daima sayın arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir şekilde yapışarak, kendimi onların şahıslarından bir an bile uzak görmeyerek çalışacağım. Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır."

Cumhuriyet’in getirdiği yenilikler

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte her alanda birçok yenilik oldu. Medreseler kapatıldı,yeni ve modern okullar açıldı. Arap harfleri kaldırıldı. Harf devrimiyle Türk alfabesi kabul edildi. Kadın erkek eşitliğini sağlayan Cumhuriyet’le birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmış oldu. Tarım ve giyim gibi birçok alanda da yenilikler yapıldı.

Kış bitmedi! Meteoroloji'den yeni uyarı: 7 kentte kuvvetli yağış bekleniyor Kış bitmedi! Meteoroloji'den yeni uyarı: 7 kentte kuvvetli yağış bekleniyor

Erdoğan’dan 29 Ekim Kutlaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla video mesaj yayımladı. Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan bütün vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ilanının 97'nci yıl dönümünde İstiklal Harbimizin tüm kahramanlarıyla Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü tazimle anıyorum. Malazgirt Zaferi'nden bugüne pek çok cephede birden sürdürdüğümüz terörle mücadele harekatlarına kadar, bin yıldır vatanımızı korumak için şehitlik ve gazilikle şereflenen tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla yad ediyorum. İstiklal Harbimizi bizzat yöneten, 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı gösterdiği şanlı direnişle bir kez daha gazi unvanı alan milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisimize saygılarımı sunuyorum" dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajları

  • Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.
  • Bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun…
  • Cumhuriyet bayramı coşkusunun bütün milletimizce derinden yaşanması temennileriyle…
  • Cumhuriyet kadınları sana müteşekkir sağ ol ATAM.
  • Türkiye Cumhuriyeti ilelebet mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.
  • Cumhuriyetsiz bir toplum yarınsız bir gündür.
  • Cumhuriyetimizi kuruluş felsefesindeki hedeflere ulaştırmamızın da mümkün olacağını ifade etmek isterim. Bu duygularla, tüm milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.

Resimli 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları







Editör: TE Bilisim