Rize’de ilk teravih namazı kılındı Rize’de ilk teravih namazı kılındı

Cuma namazı İstanbul’da bugün saat kaçta kılınacak? 10 Mart Cuma namazı saati merak ediliyor. Cuma namazı Cuma günleri öğle vaktinde kılınır. Cuma namazının kılınabilmesi için önce hutbe okunmalıdır, öğle vakti olmalı ve en az imam hariç 3 kişilik bir cemaat oluşturulmalıdır. Erkeklere farz olan Cuma namazı kadınlara farz kılınmamıştır. Bugün Cuma namazı ezanı İstanbul’da saat 13.21’de kılınacaktır. Cuma günleri Müslüman alemi için önemli bir gündür. Öyle ki Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Cuma gününün önemini belirtmek için "Günlerin en hayırlısı Cuma' dır. Cuma günü iyi değerlendirilirse günahların affına sebep olacaktır." demiştir.

Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma günü 16 rekat namaz kılınır. Bunun iki rekatını kılmak farzdır. Peki Cuma namazı nasıl kılınır?

Önce, Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sonra, cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbe okunduktan sonra, ikamet okunup, cemaat ile Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.
  Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir.
  Bundan sonra, “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir denilen bir namaz kılınır.
  Sonra da, sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktin sünneti kılınır. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.

Cuma günü sünnetleri

Gusül abdesti Temiz ve güzel elbiseler giymek Güzel koku sürmek Dişleri misvaklamak Namaz vakti gelmeden önce cami de hazır cuma namazını beklemek Kehf suresini okumak Sürekli duâ etmek Sürekli Peygambere salavat getirmek

Cuma duaları

"Allah'ım! Cehennem azabından, kabir azabından, Mesih ve Deccal'ın fitnesinden, hayat ve ölüm fitnesinden Sana sığınırım." (Kütüb-i Sitte)
  "Allah'ım! Fayda vermeyen ilimden, katına yükselmeyen (kabul olunmayan) amelden, huzur bulmayan kalpten ve kulak verilmeyen duadan sana sığınırım." (Taberani)
  "Lanetlik şeytandan Ulu Allah'a sığınırım. O tüm varlıkları hükmü altında tutar ve sınır¬sız derecede cömerttir."
  El Ahzab Sûresi 56. ayet-i kerimede Allah-ü Teâlâ buyurmaktadır ki; "Gerçekten Allah ve melekleri Peygambere salât ederler, O' nu överler. Ey iman edenler! Siz de O'nu övün ve O'na salât ve selam edin, O' na gönülden teslim olun."
  Allah'ım! Darlıktan ve üzüntüden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun sıkıntısından ve insanların baskısından sana sığınırım." (Cem'ul Fevaid)

En güzel Cuma mesajları

Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır.
  Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.
  Cuma günü, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, “Selam size, bugün Cumadır” derler.
  Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir.
  Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.
  Cuma günü gusleden kimsenin günahları affolur.) [Taberani]
  (Cuma günü sabah namazından önce, “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.) [İbni Sünni]
  [Böyle büyük mükafat verilebilmesi için, o kişinin, düzgün itikada sahip olması, kul hakkını, kazaya kalan farzlarını ödemesi ve haramlardan vazgeçmesi şarttır.]
  (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.) [Ebu Nuaym]
  (Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur.) [Tirmizi]
  (Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]
  (Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir.) [İsfehani]
  (Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk verilir.) [Taberani]

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim