Beyoğlu Belediyesinin her ay düzenlediği  “Beyoğlu Buluşmaları” kapsamında gerçekleştirilen toplantıya, 80’den fazla yabancı ülkenin İstanbul Başkonsolosları’nın yanı sıra Fahri Konsoloslar ve Uluslararası birçok Kültür Merkezi’nden temsilciler katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Beyoğlu Buluşmaları’nda yabancı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldi. CVK Otel’de gerçekleştirilen yemekli toplantıya; Almanya ve Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosları başta olmak üzere 80’den fazla yabancı ülkenin İstanbul Başkonsolosları, Fahri Konsolosları ve Uluslararası birçok Kültür Merkezi’nden temsilciler katıldı.

ÇOK BOYUTLU DIŞ POLİTİKAMIZI HER ALANDA SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, çok boyutlu dış politikayı her alanda sürdürmeye çalıştıklarını belirterek, “Girişimci ve vicdani dış politikamızı ön plana çıkarıyoruz. Bazen dostlarımızın rahatsız olduğunu görüyoruz. Hatta ‘eksen kayması’ sorgulamalarını da görüyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz kötü olduğu dönemde ‘aman kriz olmasın iyileştirin’ derken, şimdi ‘niye normalleşti’ diyenlerin de görüyoruz. O dostlarımıza bir hatırlatalım. Bizi zemin kayması var diye sorgulayan sizler, o ülkelere iyi derece ilişkiler kuruyorsunuz. Sizinki eksen kayması olmuyorsa bizimki niye olsun" ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH SURİYE’DE ATEŞKES KALICI OLUR”

Suriye'deki ateşkesin kalıcı olması için temeilerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "İslam karşıtlığı, anstimesitiz, Hristiyan karşıtlığı ırkçılık var. Ne kadar karşıtlık varsa hepsini yaşıyoruz. Bunu sadece diğerlerini değil halklarımızı da sarstığını görmekten üzüntü duyuyoruz. Finlandiya ile yürüttüğümüz barış için arabuluculuk inisiyatifliğine de ihtiyacımız var. Krizleri aşmak için çaba sarf etmek lazım. Girişimci dış politikamızın en önemli sonuçlarından biri özellikle Rusya ile birlikte Halep’ten 45 bin insanın kurtarılması ve ateşkesin Suriye geneline yayılması, siyasi sürecin tekrar başlaması. Astana'yı hiçbir zaman Cenevre'ye alternatif değil tamamlayıcı gördük. Rusya ile önemli adımlar attık. Bunun sonucunu almaya başladık. İnşallah Suriye’de ateşkes kalıcı olur, ülke geneline yayılır, teröristlerden ülke temizlenir, siyasi çözüm gerçekleşir. En büyük arzumuz budur" dedi.

“DOSTLARIMIZDAN BİRAZ DA KÜLFET PAYLAŞIMI BEKLİYORUZ”

Cübbeli Ahmet Hoca kalp krizi geçirdi Cübbeli Ahmet Hoca kalp krizi geçirdi

Vicdani ve insani dış politikanın ihmal edilmemesi gerektiğini de belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bizim önceliklerimizden biri de bu. Bugün Afrika açılımımız ortaklık politikasına dönüştüyse, vicdani politikamızın karşılık bulmasıdır. 2016 yılında ABD’den sonra dünyada ikinciyiz. Milli gelire göre açık ara dünyada birinci sıradayız. İnsani yardımlarımızı ve kalkınma yardımlarımızı sorunların yaşandığı ülkeler ulaştırmamız lazım aksi takdirde hepimizin karşı karşıya kaldığımızı sınamaların boyutu artar. Suriyeliler konusunda yaptıklarımız görüyorsunuz. Dostlarımızdan biraz da külfet paylaşımı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

“KIBRIS İÇİN SAMİMİ GAYRETLER SARF EDİYORUZ”

Kıbrıs sorununa da değinen Bakan Çavuşoğlu, “Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak için samimi gayretler sarf ediyoruz. Rum kesimine seçim ortamına girilmeye başlandı. Daha önce kabul etmelerin rağmen Rum tarafının inkarı müzakereleri aksatmaya başladı. Biz samimi çaba sarf ettik. 5’li konferans için o nedenle ısrar ettik. Umarız bu hatalardan dönülür ve biz de süreci destekleriz. Bölgemizde çok sorun var, krizler var. Dondurulmuş itilafların çözümü konusunda umut da yok. Bir tek umut Kıbrıs’ta var. Bu çözülürse diğerlerinin çözümüne de katkı sağlar” diye konuştu.

BEYOĞLU BULUŞMALARI BİLGİ ALIŞVERİŞİNE ZEMİN OLUŞTURUYOR

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, Beyoğlu Buluşmaları’nı bilgi alışverişinde bulunulmasına zemin oluşturmak üzere gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yoğun programının olmasına rağmen Sayın Bakanımızın  buraya gelmesi bizi onurlandırdı.  Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum ve sizlerde elbette kırmadınız davetimize katıldınız hepiniz hoş geldiniz tekrar tekrar sefa getirdiniz.”dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim