Toplam uzunluğu 24,5 kilometre olan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı, 19 istasyondan oluşacak. Hat, saatte ve tek yönde 70 bin yolcu ve günlük bir milyon yolcu kapasiteli olacak.

Mecidiyeköy-Mahmutbey yönü tünel kazıları biterken, Kabataş-Mahmutbey arası tünellerin yüzde 82,5'i tamamlandı. Kazılar 5 TBM ile yapılırken, Kağıthane ve Alibeyköy vadileri iki viyadükle geçilecek, metro yüzeye çıkacak, viyadükte istasyon olacak.

Bu hat sözleşme imza aşamasındaki 18,5 kilometre, 11 istasyonlu Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşehir-Esenyurt metrosu ile 43 kilometre uzunluğa ulaşacak. Hat, Beyoğlu-Beşiktaş-Şişli-Kağıthane-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Esenler-Bağcılar'ı birbirine bağlayacak.

Hat, Kabataş istasyonunda; Kabataş-Taksim füniküleri ve Eminönü-Kabataş tramvayı, Mecidiyeköy İstasyonu'nda; Yenikapı-Hacıosman Metrosu, Karadeniz Mahallesi'nde; Topkapı-Sultançiftliği hattı, Mahmutbey İstasyonu'nda; Bağcılar (Kirazlı)-Başakşehir hattı ile entegre olacak.

Metro hattı 300 metro vagonu ile hizmet verecek, tam otomatik sürücüsüz sistem esas alınacak. İlk defa bu araçlarda LCD aktif güzergah haritalarda; geçilen-varılan-gelecek istasyonlar ve güzergahtaki diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları görülebilecek. Tümüyle engelli dostu araçlar kullanılacak, araçlarda cep telefonu şarj ünitesi olacak.

Bu hattın inşasında 4 bin 100 kişi çalışıyor.

- Ulaşım süreleri kısalacak

Entegrasyonun ardından ulaşım süreleri ise şöyle:

"Beşiktaş-Mecidiyeköy 5,5 dakika, Mecidiyeköy-Alibeyköy 7,5 dakika, Çağlayan-Gaziosmanpaşa 13 dakika, Beşiktaş-Sarıyer-Hacıosman 25,5 dakika, Mahmutbey-Mecidiyeköy 26 dakika, Beşiktaş-Mahmutbey 31,5 dakika, Mahmutbey-Yenikapı 39,5 dakika, Mahmutbey-Sarıyer Hacıosman 45 dakika, Mahmutbey-Üsküdar 48,5 dakika, Mahmutbey-Kadıköy 52 dakika, Mahmutbey-Sabiha Gökçen Havalimanı 95,5 dakika olacak.

Bahçeşehir metrosunun ilavesiyle; Mahmutbey-Bahçeşehir 21,5 dakika, Beşiktaş-Bahçeşehir 52 dakika, Yenikapı-Bahçeşehir 43,5 dakika, Halkalı Toplu Konut-Bahçeşehir 27 dakika, Taksim-Bahçeşehir 51 dakika, Kadıköy-Bahçeşehir 60 dakika."

THY'den yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası THY'den yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

Bu hattın istasyonları Kabataş, Beşiktaş, Yıldız, Fulya, Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Çırçır Mahallesi, Veysel Karani-Akşemsettin, Yeşilpınar, Kazım Karabekir, Yeni Mahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent-Giyimkent, Yüzyıl-Oruç Reis, Göztepe Mahallesi, Mahmutbey olacak.

İstanbul'da şu anda 149,95 kilometre mevcut metro hattı hizmet verirken, 257,3 kilometre hattın yapımı sürüyor, 54,9 kilometre hattın ihale süreci devam ediyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim