Büyükçekmece Belediyesi tüm dünyada 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü için, Türk toplumunda kadının yeri ve önemi, hayat boyu vermiş olduğu emeğinin anlatıldığı 'Kadın Emektir, Geleceğe Yürümektir' isimli bir söyleşi düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi’nde moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Sacide Bolcan’ın yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve oyuncu Berna Laçin katıldı.

“Kadınlar daha zordan geldi”

Kadın haklarında Cumhuriyet döneminden öncesi ve sonrasının konuşulduğu söyleşide salonu dolduran kadınlara seslenen oyuncu Berna Laçin, Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu haklardan örnekleri anlattı. Kadınların daha zorlu hayat şartlarından bugünlere geldiğini ifade eden Laçin konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Unutmamalı ki kadınlar daha zordan geldiler. Erkekler bir ömrünü borçluysa kadınlar bin ömrü olsa hepsini borçludur Atatürk’e. Yine erkeklerin bir yaşamı vardı bizim hiçbir şeyimiz olmayacaktı. Biz gerçekten her şeyimizi borçluyuz. Buradan iki sonuç çıkarıyoruz. Birincisi Atatürk ve Cumhuriyet’ten vazgeçmiyoruz, ikincisi ne olursa olsun direnmekten vazgeçmiyoruz.”

“Baba kız çocuğunda travma bırakır”

Laçin ayrıca kız çocuklarının yetiştirilmesi konusunda babaların önemli rol oynadığını söyledi. Bir kız çocuğu için babanın her şeyden önemli olduğunu söyleyen Laçin annelere de tavsiyelerde bulundu. Babanın kızına fiziksel şiddet gösterdiği anda travmatik bir iz bıraktığını kaydeden Laçin, “Bir kız çocuğu için baba her şeyden önemlidir. Baba çocuğa tokat atarsa, o kocasından tokat yediğinde hiç şaşırmaz. Hemen kabullenir. Çünkü artık bir erkekten tokat yemeye alışmıştır. Bana annem bağırırdı, terlik de atardı ama babam biraz sesini yükseltse ‘hop’ derdi babama. Şimdi sen alıştırırsan ilerde kocasının yaptığını da yadırgamaz. Baba travma bırakır kız çocuğunda. Baba dediğiniz dayanaktır, baba dediğiniz güçtür” dedi.
Söyleşi sonunda Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, eşi Hatice Akgün ve protokol üyeleri konuşmacılara çiçek ve plaket takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 31 Mart seçimleri benim için bir final Cumhurbaşkanı Erdoğan: 31 Mart seçimleri benim için bir final

Serdal Altıntepe

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim