Bir süredir, PYD-YPG kontrolündeki Afrin sınırında Türkiye’nin büyük bir askeri yığınak yaptığına yönelik haberler gündemde. 

İLK HEDEF NERELER?

Peki olası bir kara harekâtında Türkiye’nin sıcak olarak müdahale edebileceği ilk noktalar nereler?

Bu konudaki sorulara verilen yanıt, ilk aşamada Afrin merkezinin değil YPG’nin Rusya’nın desteğiyle yerleştiği Tel Rıfat, Azez ve Miiğ Havaalanı bölgelerinin hedeflendiği. İdlib’e asker gönderilme olasılığı da düşünüldüğünde bu bölgelerde sağlanacak kontrol PYD’ye ağır bir darbe indirmek için en kestirme yol olarak görülüyor.

TÜRKİYE'NİN KARŞILAŞABİLECEĞİ ZORLUKLAR

Bütün bunlara karşın Ankara’da Afrin’e olası kara harekâtı konusundaki zorluklar da bir süredir değerlendiriliyor: 

1) Rusya ve ABD’nin PYD’ye verdiği destek. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in PYD’ye yönelik silah yardımının Rakka operasyonu sonrasında da süreceği açıklaması, bu desteğin yeniden ilanı oldu. 

2) Rusya, her ne kadar sınırlı ölçüde bölgeden çekilse de alanı bütünüyle ABD’ye bırakmak istemiyor. 

3) Afrin, stratejik açıdan El Bab’tan farklı. Ankara, Fırat Kalkanı harekâtında Suriye’deki tüm kesimlerin savaştığı DAEŞ’i hedef alıyordu. Özgür Suriye Ordusu’nu kullanarak, Cerablus’tan El Bab’a kadar hızla bölge DAEŞ’ten temizlendi. Afrin’de ise ABD ve Rusya destekli, rejimle de çatışmayan YPG’nin hedef alınması söz konusu. 

4) Türkiye, aynı zamanda El Bab ve Münbiç’e de odaklanmış durumda. El Bab’ın stabil halde kalması ve korunması için gerekli tedbirler alınıyor. Rakka’nın ele geçirilmesi durumunda, DAEŞ unsurlarının El Bab’ı da hedef alması ihtimaline karşılık, yüksek güvenlik önlemleri geliştiriliyor. Diğer yandan Münbiç’ten YPG’nin çıkarılması hedefi doğrultusunda, kente giden yollardaki önlemler sürdürülüyor.

Sahadaki zorluklar ve olanaklar ayrıntılı olarak her aşamada değerlendirildi, değerlendiriliyor. Her an her şeyin yaşanabileceği bir sürecin içindeyiz.  

Bilgileri Milliyet yazarı Serpil Çevikcan köşesinde paylaştı.
 

 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim