ABD'nin PKK kontrolündeki Afrin'e operasyona hazırlanan Türkiye'nin önünü kesmek için İdlib'e müdahale sinyali vermesi Türkiye'yi harekete geçirdi. Hükümet, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki geçişlere sınırlama getirildiğini açıkladı.

ABD'DEN MÜDAHALE SİNYALİ

Çankaya Köşkü’ndeki güvenlik toplantısının ana gündem maddesi, Suriye’deki gelişmeler ve özel olarak İdlib’deki son durumdu. 

Astana sürecinde, çatışmasız bölgeler/kontrollü sahalar memorandumu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne bırakılan İdlib’de durum karışık. İdlib’in neredeyse tamamını terör örgütü El Nusra ve bağlı grupların ele geçirmesi üzerine, ABD’nin buraya müdahale ihtimali gündeme geldi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney’in “İdlib’de Nusra Cephesi’nin hâkimiyet kurması halinde, ABD’nin gerekli askeri önlemlere başvurmamaları konusunda uluslararası aktörleri ikna etmesi çok zorlaşır” sözleri, buraya askeri müdahalenin gerekçesi/bahanesi olarak değerlendiriliyor.

ABD'NİN AMACI AFRİN'E OPERASYONU ENGELLEMEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlarımız olacak" sözleri ve bölgedeki askeri hareketlilik, gün geçtikçe Türkiye için büyük bir tehdit haline gelen Afrin bölgesine operasyon yapılacağını gösteriyordu.

ABD'nin İdlib'e askeri müdahale söylemlerinin temel amacı ise Afrin operasyonunun yapılmasını engellemek...

TÜRKİYE'DEN İLK HAMLE 

Çankaya'daki güvenlik toplantısında alınan kararı bugün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci açıkladı. Tüfenkçi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki geçişlere sınırlama getirildiğini açıkladı. 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim