Dunford, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Türk mevkidaşı Fikri Işık’a geçen hafta gönderdiği mektupta silah tiplerinin şeffaf biçimde rapor edildiğini söyledi. 

Başkent Washington’da National Press Club’taki (Ulusal Basın Kulübü) yemekli toplantıda konuşan Genelkurmay Başkanı Dunford Türkiye, Suriye, Rusya ve Kuzey Kore ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun sahadaki ortağı Suriye Demokratik Güçleri’nin  (SDG) en büyük unsuru YPG’ye giden silahların Türkiye karşı dönmeyeceğinden nasıl emin oldukları sorusu üzerine Dunford, Ankara için şeffaf bir raporlama mekanizması kurduklarını anlattı. 

RUTİN RAPORLAMA YAPIYORUZ

Dunford şöyle konuştu; ‘Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz. Verdiğimiz silah tipleri ile ilgili şeffafız. SDG’ye verdiğimiz silahlar sadece ve sadece Rakka operasyonu için verildi. Silahların Türkiye’ye geçmeyeceğini denetlemek üzere mekanizmalar kurduk.’

TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI GİDERMEK...

Kendisinin bu hususta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile rutin irtibatta olduğunu belirten Dunford, benzer bir istişare mekanizmasının Mattis ile Işık arasında da işlediğini söyledi. Dahası Dunford, SDG’ye giden silahlarla ilgili detaylı yazılı bilgilendirmenin geçen hafta Mattis’in Işık’a gönderdiği mektup kanalıyla yapıldığını kaydetti. Dunford, Mattis ve Işık haftaya Avrupa’da bir araya gelerek bu konuları bir kez daha yüz yüze görüşeceklerini belirtti. Orgeneral Dunford, Türkiye’nin kaygılarını gidermenin ABD için önemli ve stratejik bir mesele olduğunu da ekledi.

RUSLARLA KRİZİ ÇÖZMEK İÇİN SICAK SAATLER

Suriye’de ilk kez Esad rejimine ait bir savaş uçağının ABD tarafından düşürülmesine Moskova’nın verdiği sert tepki de Dunford’ın gündemindeydi. Rusya’dan gelen ‘İHA’lar dahil Fırat’ın batısında uçan tüm koalisyon uçaklarını hedef olarak göreceğiz’ şeklindeki açıklamaları da değerlendiren Dunford, çatışmayı önleyici hattın yeniden kurulması için yürütülen diplomatik çabalardan kısa sürede (önümüzdeki saatlerde) sonuç almayı hedeflediklerini söyledi. Dunford, Katar’daki Amerikan hava operasyonları merkezi ile Suriye’deki Rus kuvvetleri arasındaki acil iletişim hattının kopmadığını da ekledi.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİM NÜKLEER SAVAŞI ÖNLEMEK

Dunford’ın açıklamalarının en çarpıcı unsuru ise Kuzey Kore’ye yönelik tespitleri oldu. ‘Birinci önceliğim nükleer bir savaşı engellemek’ diyen Dunford, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong Un’ın ABD’yi vurabilecek bir nükleer başlık geliştirdiğinden hiçbir şüphesi olmadığını ifade etti. Dunford ‘Kim Jung Un’ın kıtalararası bir balistik füze ile onunla uyumlu ve ABD’ye ulaşabilecek bir nükleer başlık geliştirme yolunda olduğu bana göre net. Bu konuda endişeli olmayız ve endişeliyiz de’ dedi.

Dunford, ABD’nin bu meseleyi çözme yönündeki stratejisinin belkemiğini Dışişleri Bakan Rex Tillerson tarafından yürütülen diplomatik ve ekonomik kampanyanın oluşturduğunu vurguladı. Dunford, kendilerinin de gerekli askeri tedbirleri aldığını ancak şu aşamada Tillerson’ın meseleyi yaptırımlarla çözme konusunda umutlu olduğunu anlattı. 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim