Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden ülkelerinde Ramazan Bayramı geçirmek için giden Suriyelilerden 8 bini Türkiye'ye döndü. 

Kilis Valiliği tarafından izin verilen Suriyeliler Halep'in, Azez, Çobanbey, El Bab, Cerablus ilçeleri ile Mare, Soran, Aktarin kasabaları ve köylerine yakınlarını ziyaret ettikten sonra , Türkiye'ye dönmeye devam ediyor.

Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden 13-23 Haziran tarihleri arasında ülkelerine giden Suriyelilerin, dönüşleri sürüyor. Ramazan Bayramını geçirmek için ülkelerine giden 68 bin 238 Suriyeliden 8 bini Türkiye'ye dönerken, Suriyelilerin gelişleri 14 Temmuz tarihine kadar sürecek.

Suriyelilerin Türkiye'ye girişlerinde eşyaları arandıktan sonra, Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından işlemleri yapılıyor. Suriyeliler, otobüslerle Öncüpınar Sınır Kapısı'nın Türkiye tarafına getiriliyor.

SURİYELİ MUHAMMET: FIRAT KALKANI SAYESİNDE ÜLKEME GİDEBİLDİM

Suriyeli Muhammet Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramını ülkesinde geçirebildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Savaşın etkisiyle bozulan ortamın az da olsa düzeldiğini dile getiren Kasım, "2 yıldır ülkeme gidemiyordum. Türkiyenin verdiği bu izin sayesinde bayramı ülkemde geçirebildim. Aemi ve kardeşlerimi gördüm. Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde yaşadığımız yerlere gittiğim için çok mutluyum. Allah herkesten razı olsun." dedi.

Mahmut Bağaç da güvenlik sorunları nedeniyle 4 yıldır ülkesine gidemediğini belirterek, verilen izin sayesinde yıllardır göremediği akrabalarını ziyaret ettiğini söyledi.

Gümrük yetkilileri, son 4 günde yaklaşık 8 bin Suriyelinin Türkiyeye geçiş yaptığını kaydetti.

Suriyeye gidenlerin dönüş işlemleri, 14 Temmuz Cuma günü saat 17.00de tamamlanacak.

Öte yandan, Suriyelilerin Türkiyeye dönüş yapmaya başlaması ve ülkenin çeşitli bölgelerinden gönderilen insani yardım malzemelerini taşıyan tırlar, Öncüpınar Sınır Kapısında yoğunluğa neden oldu. Kapıdaki araç kuyruğu bu nedenle yaklaşık 2 kilometreye ulaştı.

Yardım tırlarındaki malzemeler, işlemlerin ardından sınırdaki tampon bölgede Suriye plakalı araçlara taşınıyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim