65 yaş üstü sosyal güvencesi olmayan yaşlılara gelir imkanı veren yaşlılık aylığı da zamlanıyor. 2018 yılında 600 bin civarında olan 65 yaş üstü yaşlılara ödenen yaşlılık aylığı 543, 27 TL'ye çıkarıldı. Peki, zamlı bir şekilde hesaplarda olacak olan 65 yaş aylığı ne zaman yatacak? Ödeme takvimi belirlendi mi? İşte 3 aydan 3 aya ödenen 65 yaş aylığı maaşları için yapılan yeni düzenlemenin detayları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren müjde hayata geçti. 3 aylık dönemler halinde ödenen 65 yaş aylığı ve engelli aylıkları artık aylık olarak verilecek. 

HESAP GELİRE GÖRE: Her ay yaşlılara 543,27 lira, yüzde 40-60 engeli olanlara 433,68 lira, yüzde 70 ve engeli olanlara 650,51 lira verilecek. Daha önce torba yasada yer alan uygulama ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yönetmeliğe göre, söz konusu aylıklardan yararlanmanın şartları şöyle olacak:

Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınacak. Kişi başı düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (483,63 liradan) az ise aylık bağlanacak. 

10 AY KRİTERİ: Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen gelire bakılacak. Aynı evde yaşayan herkesin gelirlerine bakılarak kişi başı gelir 483,63 liranın altındaysa maaş bağlanacak.

10 ay boyunca bankaya yatırılan 65 yaş ve engelli aylığını almayanların ödemeleri durdurulacak.

Kişilerin geliri hesaplanırken çeşitli gelirlerin yanı sıra banka mevduatına da bakılıyordu. Katılım bankalarındaki tasarruflar da hesaplama kapsamına alındı.

KİMLER YAŞLILIK MAAŞI ALABİLİR?

Yaşlılık maaşı almak için 3 temel kriterin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartların sağlanması durumunda yaşlılık maaşı başvurusunda bulunan kadın-erkek her vatandaş bu imkandan faydalanabiliyor. İşte, 65 yaş aylığı almak için gerekli olan üç kriter

1. İlk şart 65 yaşını doldurmuş olmak,

2. Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmamak; emekli olan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) dul veya yetim aylığı alan, bir işte çalışanlar 65 yaş aylığı alamıyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de bu aylıktan yararlanamıyor. 

3. Aylık gelirin 484 liranın altında olması gerekiyor; Gelir hesabında daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisiyle eşinin geliri dikkate alınıyor.

* Sigorta primini yatıranlar ile herhangi bir işte sigortalı olarak çalışanlar,

* Nafaka alan kişiler ya da bunu alma hakkı olacak olan kişiler

* Sosyal Hizmetler kanununun ilgili hükmü gereğince harçlık alanlar

* Hane halkının ortalama geliri asgari ücretin 1/3’ünden (üçte birinden) fazla olan kişilerin yaşlılık aylığını alma hakkı yoktur. 

65 YAŞ AYLIĞINA NASIL BAŞVURULUR?

Yaşlılık maaşı almak için gerekli olan kriterleri yerine getirmiş olan vatandaşların adreslerinin bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na başvurmaları gerekiyor. Daha sonra valilik ve kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınıyor. Alınan evraklar 'SGK primsiz ödemeler' birimine teslim ediliyor. Form, 'Aile Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunuyor. 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden 'vasi'lik kararı alınacak. SGK belgeleri inceleyecek ve maaş bağlama kararını verecek.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim