SAMSUN (AA) - Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasında "çok yüksek riskli" kategorisindeki kentte 350 bin doz aşı yapıldığını bildirdi.

Oruç, yaptığı yazılı açıklamada, kentte 200 binin üzerinde kişinin birinci, 150 bine yakın kişinin de ikinci doz aşılarının uygulandığını belirtti.

Kent nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin aşının koruma kalkanı içine girdiğini kaydeden Oruç, "Bu tablo salgınla mücadelemizde bize önemli güç veriyor. Ancak bu gücü doğru kullanmamız, daha çok insanımızın aşılanmasına fırsat tanımamız ve aşılama süreci tamamlanmadan önlemleri bırakmamamız büyük önem taşıyor. Aşılama ve önlem sürecini bir arada, güçlü şekilde yürütemezsek, aşının koruma alanını istediğimiz gibi genişletmemiz mümkün gözükmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Aşılama sürecinin başlamasının bazı vatandaşlarda rehavete yol açtığına değinen Oruç, şöyle devam etti:

"Büyüklerimiz 'Nasılsa aşımızı olduk artık koruma altındayız' diye rahatlıyor, aşı olmayanlar ise 'Nasılsa risk grubundaki büyüklerimiz koruma altında, gençlerde de hastalık çok güçlü etki göstermiyor' düşüncesiyle kurallara uymuyor. Bu hatalı yaklaşım Kovid-19'a yayılım için önemli bir fırsat tanıyor. Evet, aşı bu mücadeledeki en büyük silahımız. Kovid-19'u yeneceksek, aşının bize vereceği bağışıklık gücüyle yeneceğiz. Aşı bizi hastalığı kapmaktan ya da onu bünyemizde taşıyıp başkasına bulaştırmaktan değil, virüsün oluşturduğu ağır hastalık tablosundan, hastaneye yatışımıza neden olacak semptomlardan ve olası ölüm vakalarından koruyabilir.

Kovid-19'u yeneceksek şu üç gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Aşı olmak hastalığa yakalanmamıza engel değil. Aşı olmak hastalığı taşımamıza, sevdiklerimize bulaştırmamıza engel değil. Ve aşının koruyucu kalkanı insanlarımızın tamamına ulaşmadan hepimiz risk altında olmaya devam edeceğiz. Lütfen son bireyimiz aşılanana kadar kurallara uymaya devam edelim."

Maske, mesafe ve el hijyeni kurallarından asla taviz verilmemesini isteyen Oruç, "Özellikle akraba ziyaretlerine, taziye ve cenazelere gitmekten aşı olsak da kaçınalım. Etrafımızda aşı sırası gelenleri, 'Aşını ol ama önlemi bırakma' diye uyaralım. MHRS, e-Nabız üzerinden ya da Alo 182 hattımızı arayarak aşı randevumuzu alalım, aşımızı olalım." ifadelerini kullandı.



Editör: TE Bilisim