BAYBURT (AA) - İHH İnsani Yardım Vakfı Bayburt Gençlik Teşkilatı üyeleri, Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasını protesto etti.

Türk Dünyası Parkı önünde toplanan teşkilat üyeleri adına açıklama yapan sözcü Cihat Battal, 11 Eylül sonrasında terörle mücadele bahanesiyle Doğu Türkistan'a yönelik artan baskıların 2012 sonunda Xi Jinping ile başlayan sürecin apayrı acı bir öyküsü olduğunu söyledi.

Çin'in baskı ve zulümleri neticesi bu bölgedeki Müslümanların maddi ve manevi travma yaşadığını ifade eden Battal, dünyanın son asırda yaşanan soykırıma karşı sessiz kalmasını kınadı.

BM'yi başta toplama kamplarının kapatılması olmak üzere Çin'in sürdürdüğü baskıların sona ermesi için girişimde bulunmaya çağıran Battal, şunları kaydetti:

"Doğu Türkistan'daki toplama kampları kayıtsız şartsız bir an evvel kapatılmalı, bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir. BM, Çin'in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhal durduracak sahici adımlar atmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı ya İslam ülkelerini bu zulme karşı mobilize etmeli ya da kendini lağvetmelidir. Zira İslam İşbirliği Teşkilatının mevcut tutumu Çin'i daha da cesaretlendirmektedir. Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmalıdır. Çin bu zulmü sonlandırıncaya kadar tüm dünya halkları Çin mallarını boykot etmelidir."


Editör: TE Bilisim