SAMSUN (AA) - AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Yılmaz, mesajında, 102'inci yılını büyük bir gurur ve onur ile kutladıkları 19 Mayıs 1919 tarihinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ebedileşmesinde önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret etti.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkıp, Türk ulusunun bağımsızlık yolunda kıvılcımlarını attığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sonrasında bu kıvılcım büyüyerek yurdun dört bir tarafına yayılmıştır. Samsun’da başlayan mücadele, Cumhuriyetin ilanı ile nihai hedefine ulaşmış, devletimizin varlığı ebedileşmiştir. Kurtuluş Savaşı milletimizin var olma mücadelesidir. Bu nedenle 19 Mayıs’ın, Milli Mücadele’nin ruhunu herkesin çok iyi anlaması gerekmektedir. Türk milletinin kahramanlıklarını, fedakarlıklarını, söz konusu vatan olunca nasıl kenetlendiğini, bu önemli tarihlerde ve sonrasında yaşananlarda görmemiz mümkündür. Türk milleti büyük bir cesaret, kahramanlık örneği sergileyerek toprağını, bayrağını korumayı başarmış, dünyaya önemli bir ders vermiştir."

- Demir: "19 Mayıs 1919 tarihi bir milletin destansı mücadelesinin ilk atılımıdır"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de yayımladığı mesajında, 19 Mayıs 1919 tarihinin, bağımsızlığından vazgeçmeyen, esaretin ve zulmün karşısında dik duran, ümitsizliğin karşısında daima umuda sarılan bir milletin destansı mücadelesinin ilk atılımı olduğunu aktardı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan başlayarak tüm Anadolu'ya yüklediği bağımsızlık ateşinin ruhunun ilk günkü heyecanıyla muhafaza edildiğine işaret eden Demir, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Tarihinde hiçbir zaman esarete boyun eğmemiş bir millete zincir vurmaya kalkışmak İstiklal şairimizin 'Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım' mısralarında vücut bularak, bağımsızlığın müjdecisi olmuştur. Şanlı mazimizden aldığımız güç ve ilhamla geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etme yolunda en büyük güvencemiz sizlersiniz. Sahip olduğumuz bu aziz vatanın tarihine ve değerlerine sahip çıkarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak sizinle mümkün olacaktır. Bu konuda sizlere güvenimiz ve inancımız tamdır."

- Kavak Kaymakamı Saygılı: "Bağımsızlık ateşi yakıldı"

Kavak Kaymakamı Ömer Saygılı ise 19 Mayıs 1919 tarihinin Türkiye'nin düşman işgallerinden kurtarılması yolculuğunun başlangıcı olduğunu belirtti.

Saygılı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesajı yayımladı.

Mesajında, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı günün 102'nci yıl dönümünde bir Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı daha karşılamanın engin mutluluk, gurur ve coşkusu içinde olduklarını ifade eden Saygılı, şunları kaydetti:

Karadeniz'de kışın da sel ve heyelan riski Karadeniz'de kışın da sel ve heyelan riski

"19 Mayıs, büyük sıkıntı ve yoksunluklara rağmen ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, işgal kuvvetleri için stratejik anlamda en önemli noktalardan birisi olan Samsun'a çıkışı, bağımsızlığından asla vazgeçmeyen, azimle direnen köklü bir milleti esaret altında kalmaktan kurtaran ve tam bağımsızlık meşalesini yakan çağdaş bir toplumun doğmasını sağlayan en önemli adım olmuştur."

- Havza Belediye Başkanı Özdemir: "19 Mayıs 1919 tarihi dönüm noktalarından biridir"

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Özdemir, mesajında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımlarını Havza'da yaktığına işaret etti.

Silah arkadaşlarıyla 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelmesi ile şekillenen ve 25 Mayıs'ta kurtuluş meşalesini yakan Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadeleden başarıyla çıktığını anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da başlattığı özgürlük hareketi, 25 Mayıs’ta Havza’ya gelmesi ile şekillenmiş, tüm yurdumuza yayılmış, halkımızın azim ve kararlığıyla hep birlikte verilen mücadele sonucunda büyük zafere ulaşılmıştır. Büyük sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, büyük bedeller ödenerek fedakarlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, gençlerimize emanet edilmiştir."





Editör: TE Bilisim