Fındıklı'da çalışmalarını sürdüren yerel girişimci Hasan Akkuzu, 8 yıl önce Çağlayan Köyünde, başlattığı çalışmalarla, 10 bin yavru alabalık alarak kurduğu çiftliğinde, tek başına Karadeniz Somonu üretmeye başladı.
 
Akkuzu, Çağlayan Köyündeki çiftlikten, Japonya başta olmak üzere birçok dünya ülkesine somon ihraç ediyor.
 
İşi geliştirerek, havuz ve balık sayısını artıran Akkuzu, yılda 5 bin ton somon balığı üretimi seviyesine ulaştığı çiftliğinde 60 kişiye istihdam yarattı.
 
Daha sonra yurt dışına açılan ve Japonya, ABD, Kanada, Rusya, Katar ve Suudi Arabistan'ın da aralarında yer aldığı ülkelere yıllık 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeye başlayan Akkuzu, Japonya'nın yıllık somon balığı ihtiyacının bir miktarını karşılar hale geldi. Fındıklılı girişimci Akkuzu'nun ürettiği Karadeniz Somonu, bu süreçte Japonların ünlü yemeği Suşi'nin de vazgeçilmez tadı oldu.
 
Amerika'dan Geldi
 
ABD'de yaşayan ve özel bir şirkete genel müdür olarak çalışan Hasan Akkuzu, özlemini duyduğu köy hayatı için 8 yıl önce memleketi Rize Fındıklı'nın Çağlayan Köyüne geri döndü.
 
HES mücadeleleriyle gündeme gelen Çağlayan Deresinin kenarında alabalık üretim çiftliği kuran Akkuzu, aldığı 10 bin yavru alabalıkla tek başına Karadeniz Somonu üretimine başladı. Her gün 15 tona varan yem tüketilen, TIR'ların yem taşıdığı çiftliğinde, tanesi 5 kiloya ulaşan Karadeniz Somonu üreten ve Türkiye genelinde dağıtım ağı kuran Akkuzu, bu arada ihracat için de arayışa başladı.
 
5 Milyon Dolarlık İhracat
 
Türkiye'de balık tüketiminin düşük olduğunu değerlendirip ve dünyadaki somon balığı yetiştiriciliğini araştıran Akkuzu, hangi ülkelere ihracat yapabileceği üzerine geniş bir çalışma yaptı. 
 
Japonya'nın yıllık somon ihtiyacını karşıladığı Norveç'ten alımı durdurduğunu öğrenen Akkuzu, bu ülkeye giderek ihracat bağlantıları kurdu. 
 
Türkiye'den ilk kez Japonya'ya somon ihracatı gerçekleştiren Akkuzu, geçen yıl bin ton dolayında ihracat yaptığı ülke ile bu yıl 5 bin tonluk anlaşma yaptı. Çiftliğinde üretilen somonlar, TIR'larla gönderildiği Antalya'daki fabrikalarda ayıklanıp, işlendikten sonra Japonya'ya gönderiliyor. 
 
Bu ülkeyle yılda 5 milyon dolar ihracat gelirine ulaşan Akkuzu, hedefini 20 milyon dolar olarak belirledi. 
İhracat pazarını genişletmeyi hedefleyen Akkuzu, Japonya'nın yanı sıra ABD, Kanada, Rusya, Katar ve Suudi Arabistan'la da anlaşmalar yaptı.
 
Suşi'nin Vazgeçilmezi
 
Kurduğu bağlantılarla Japonya'ya yıllık 5 bin ton Karadeniz Somonu ihracatı yapan Akkuzu, bu ülkenin yıllık somon balığı ihtiyacının bir miktarını karşılar hale gelirken; Karadeniz Somonu da, Japonların ünlü yemeği Suşi'nin vazgeçilmezi oldu
.
Norveç somonundan vazgeçen Japonların, Karadeniz Somonunu beğenerek tükettiği ve ülkede sevilen lezzetler arasına girdiği kaydedildi.
 
Yerli ve Milli
 
Tek başına kurduğu çiftliğinde 60 kişi ile birlikte çalıştığını anlatan Akkuzu, 5 milyon dolarlık ihracatı köyündeki çiftlikten yaptığını belirterek, elde ettikleri kazancın yerli ve milli olduğunu söyledi.
Başarısını kaç kişi ile çalıştığı ve ne kadar ihracat yaparak ülkeye sağladığı katkı ile ölçtüğünü belirten Akkuzu, "İleride kendi balık işleme fabrikamızı kurarak daha fazla kişiye iş vermek istiyorum. Milyonlarca lira ihracat girdisinin ülkemize gelmesini sağlamak amacındayım. Bu amaçla kendime bu yıl 20 milyon dolar ihracat hedefi koydum" diye konuşuyor.
 
Karadeniz Somonu Tüketilsin
 
Ürettikleri somon balığının, Norveç'in ürettiği somondan daha kaliteli olduğuna dikkat çeken Akkuzu, "Bunu bizden somon alan Japonlar söylüyor. Türkiye olarak yılda 12 bin ton somonu Norveç'ten alıyoruz. Halkımız, piyasada 40 veya 50 Liradan satılan bu somonu alıp tüketiyor. Vatandaşlarımız, Norveç somonunu tüketmesin, daha kaliteli olan Karadeniz somonunu tercih etsin" ifadelerini kullandı.
 
HES Tehlikesine Dikkat!
 
Alabalık çiftliğini işlettiği Çağlayan Deresi üzerinde, HES kurulmak istendiğini hatırlatan ve bunun işletmesine zarar vereceği endişesi taşıdığını belirten Akkuzu, "HES yapılması için girişim var. Biz derelerden sadece enerji değil başka alanlarda da para kazanılabileceğini gösterdik. HES'te yatırım aşamasından sonra 1 kişi çalışırken, alabalık çiftliğinde yüzlerce kişinin çalışabileceğini herkes gördü. Devlet büyüklerimizden bu derede HES girişimlerinden vazgeçilmesini istiyorum. Enerji elbette gerekli ve santral yapılabilecek başka alanlar var. Biz bu derelerde yüzlerce kişiye istihdam sağlayarak ülkemize ihracat girdisi sağladık. HES kurup dereyi yok ederek kazanacağımız parayı Norveç'e vererek soman ithalatı yapmak zorunda kalırız. Enerji üreterek kazanacağımız para sonrasında ithalat yapılarak yurt dışına gitmesin" şeklinde açıklamalarını tamamladı.
Editör: TE Bilisim