Güneydoğu Asya devleri Çin, Güney Kore ve Singapur’u emin adımlarla takip eden Vietnam’ı Türk yatırımcısı da radarına aldı. Uzakdoğu’nun yükselen ekonomilerine yönelik stratejik önemdeki ziyaretlerini sürdüren Başbakan Binali Yılıdım, Türkiye’den Vietnam’a ziyaret gerçekleştiren ilk başbakan olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Vietnam, Uzakdoğu’nun bu bölgesinde son yıllarda çok önemli bir kalkınma hamlesi gerçekleştiriyor. Türkiye de Vietnam gibi kalkınan dinamik bir ülke. Dolayısıyla iki ülke arasında benzerlik var. Nüfusları birbirine yakın, büyüme oranları yüksek. 2020’ye kadar ikili ticaret hacmimizi 4 milyar dolara rahatlıkla ulaştırabiliriz, bununla ilgili potansiyel mevcuttur” diye konuştu.

İLİŞKİLERİN 40’INCI YILI

Akaryakıtta tabela değişti: İşte güncel fiyatlar.. Akaryakıtta tabela değişti: İşte güncel fiyatlar..

“Vietnam, Uzakdoğu’nun bu bölgesinde son yıllarda çok önemli bir kalkınma hamlesi gerçekleştiriyor” diyen Başbakan Yıldırım Başbakanlık Binası’nda Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülkenin, gelecek yıl ilişkilerinin 40’ıncı yılını kutlayacağını hatırlattı. Türkiye ve Vietnam’ın konumları itibarıyla birbirleri için kendi coğrafyalarında birer fırsat kapısı özelliği taşıdığını anlatan Yıldırım, Vietnam’la ilişkileri her alanda geliştirme kararlılığında olduklarını dile getirdi. Ortak basın toplantısı öncesi Türkiye ve Vietnam arasında “Serbest Bölgeler, İhraç İşleme Bölgeleri, Özel Ekonomik Bölgeler Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” ile “Gümrük Alanında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması” imzalandı. Ayrıca, Türkiye Standartlar Enstitüsü (TSE) ile Vietnam Standartlar, Meteoroloji ve Kalite Departmanı (STAMEQ) arasında da “Eylem Planı” anlaşması yapıldı.

İŞ ADAMLARINA DESTEK ÇAĞRISI

Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc de toplantıda yaptığı konuşmada, “Başbakan Yıldırım’ın ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını umuyorum. Görüşmede iki ülke arasında farklı alanlardaki iş birliğini geliştirilme konusunda hemfikir olduğumuzu teyit ettik” ifadelerini kullandı.

Her iki ülkenin de iş adamlarına destek vermesi gerektiğini vurgulayan Nguyen, Güney ve Doğu Çin denizlerindeki sorunların ve diğer uluslararası meselelerin barışçıl yollardan diyalogla çözülmesi konusunda da aynı fikirde olduklarını belirtti. İkili ticaret hacmini 2020 yılına kadar 4 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Nguyen, iki ülke arasında çift vergilendirmenin kaldırılması konusunda ortak karar alındığını söyledi. Yıldırım’a eşlik eden Türk iş adamlarıyla bir iş forumu düzenleneceğini ifade eden Nguyen, “Vietnam ve Türkiye arasındaki iş ve yatırım ilişkilerinin gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

VİETNAM’A TÜRK STANDARDI

Türkiye ile Vietnam arasında ekonomi, gümrük ve standartlar alanında 3 anlaşma imzalandı. Ekonomi Bakanlığı ile Vietnam Planlama ve Yatırım Bakanlığı arasındaki serbest bölgeler, ihraç işleme bölgeleri, ekonomik bölgeler ve özel ekonomik bölgeler alanındaki işbirliğine dair mutabakat zaptını, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Planlama ve Yatırım Bakanı Nguyen Chi Dung imzaladı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Vietnam Standartlar, Meteoroloji ve Kalite Departmanı (STAMEQ) arasındaki eylem planını ise TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile STAMEQ Genel Müdürü Tran Van Vinh imzaladı.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim