Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, piyasada talebi karşılayacak kadar yeterli petrol bulunduğunu ve ABD'de petrol üretiminin artmaya devam ettiğini söyledi.

ABD'nin özellikle son yıllarda petrol ve doğalgazda bir numaralı üretici haline geldiğini vurgulayan Birol, "Bu durum hem piyasa ekonomisini hem de enerjinin jeopolitiğini çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü stoklayacak yer yok." diye konuştu.

Gelecek dönemde enerji yatırımlarının elektrik sektörüne doğru kaydığını söyleyen Birol, son yıllarda birçok şirketin bu gelişmeyi fark ettiğini ve elektriğe daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti.

Birol, 2015 ve 2016'da petrol ve doğalgaz yatırımlarında tarihi düşüşler görüldüğünü hatırlatarak, "Fosil kaynaklı yatırımlar 2017'de de aynı seviyede kalacak. Elektrik şu an dünyada en fazla yatırım yapılan sektörü haline geldi ancak sistemin dengelenmesi için fosil kaynaklara da yatırım yapılıyor." ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİRDE YATIRIM MALİYETLERİ DÜŞÜYOR

Türkiye'nin daha büyük ölçekli yatırımlara girmesi gerektiğini ifade eden Birol, şunları kaydetti: "Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve teknolojilerine yatırım yapması çok iyi bir zamana denk geldi. Dünyada yenilenebilir enerjinin maliyetlerinde çok ciddi düşüşler görülüyor. Güneş enerjisi proje maliyetlerinde son 5 yılda yüzde 80 düşüş gerçekleşti. Rüzgar enerjisinin maliyetinde de yüzde 35'e varan düşüş oldu." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim