Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Malatya kayısısının, 3 yıldır  beklenilen coğrafi işaret tescilini AB'den aldığı ve Aydın incirinden sonra AB  tarafından tescillenen ikinci ürün olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, söz konusu coğrafi  işaret tescilinin iki açıdan önemi olduğuna dikkati çekerek, tescilin birinci  işlevinin koruma ikincisinin ise tanıtma ve pazarlama olduğunu bildirdi.

Tüfenkci, kayısının tescillenmesinin Malatya adına sevindirici bir  gelişme olduğunu aktararak, “Tescilin ardından Malatya kayısısı Avrupa pazarında  marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak."  bilgisini verdi.

Söz konusu tescille Avrupa sınırları içerisinde ihlallere ve "Malatya  kayısısı" adının hatalı, haksız kullanımlarına karşı koruma sağlanacağına dikkati  çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere Malatya nüfusunun büyük oranda geçim kaynağı kayısıya  dayanıyor. Bunun yanında 2016 yılı kuru kayısı ihracatına baktığımızda 290 milyon  672 bin 143 dolarlık ihracat rakamı ile 79 bin 171 ton kayısı ihraç edildiğini  görüyoruz. Bunun yüzde 90’nını Malatya kayısısı karşılıyor. İhraç edilen  ülkelerin başında ise ABD ile Avrupa geliyor. Şimdi kaysımıza sahip çıkıp, değer  kazandırmak bizlerin elinde. Bu tescil ile koruma kalkanı sağlayıp, kayısımızın  pazar alanını genişletmiş olacağız.”

Tüfenkci, kayısının yeni pazarlara erişmesi için de bir çalışma  başlatacaklarının altını çizerek, kayısıya değer kazandırmak bazı adımlar  attıklarını, lisanslı depolar kurulmasının bunların başında geldiğini bildirdi.

Önümüzdeki aylarda kurulacak bu depolarla, kayısı üreticisinin ürününü  sağlıklı bir şekilde muhafaza edeceğini belirten Tüfenkci, üreticilere verilecek  elektronik ürün senetleriyle de kayısının borsada işlem göreceğini kaydetti.

Tüfenkci, bu süreçte yerel aktörlere de büyük görev düştüğünü ifade  ederek, Malatya'da bir üretici birliğinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim