1 Eylül cuma günü itibariyle başlayacak Kurban Bayramı öncesi binlerce kişi gözünü 2017 kurbanlık fiyatlarına çevirdi. Geçtiğimiz günlerde göreve getirilen yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya gözler çevrilirken beklenen açıklamada geldi. Peki bu yıl büyük baş kurbanlık fiyatları ve küçük baş kurbanlık fiyatları en az kaç TL olacak. İşte güncel kurbanlık fiyatları ile ilgili gelişmeler...

DİYANET VEKÂLET KURBANLIK BEDELİNİ AÇIKLADI!

2017 Kurbanlık fiyatları ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun vekalet kurban bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 600 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Yaptığı açıklamada Türkiye'de 275 merkezde, yurt dışında 135 ülke ve 400 bölgede, yaklaşık 275 bin hisse kurban kesimini planladıklarını belirten Tutkun dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların kurban coşkusunu yaşanması için çalıştıklarını dile getirdi.  Diyanet Vakfı’na vekâlet vermek isteyen vatandaşlar için, “Türkiye'den vekâlet vermek isteyen vatandaşlarımızın yurt içinde kurbanlarının kesilmesi için 850 lira, yurt dışında kurban vekâleti için ise 600 lira bedel belirlendi. Yurt dışından kurban vekâletlerini verecek vatandaşlarımız ise 150 avro üzerinden belirlenen rakamlarla, vekâletlerini TDV'ye ulaştırmış olacak.” Açıklamalarında bulundu.

OSMANİYE BELEDİYESİ KURBANLIK FİYATLARINI AÇIKLADI

Kurban Bayramı’na yaklaşırken Osmaniye Belediyesi’nin başkanlığında kurulan komisyon kurbanlıkların satış fiyatlarını belirledi. Başkanlığını Belediye Başkan Yardımcısı Hacer Burcu Yüceer’in yaptığı fiyat tespit komisyonunda, Belediye Veteriner İşleri Müdürü Hüseyin Küçük, Tarım İl Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Dr. Yusuf Göktaş ve Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Bozkurt katıldı. Komisyonun aldığı karara göre kurbanlık hayvanların kilogram fiyatını sarıbaş, merinos, erkek keçi için 14,00 TL, mor koyun, kangal koyun ve Van beyaz koyun için 13,50 TL, büyükbaş hayvanlardan tosun 15,00 TL, düve 14,00 TL, kısır inek 12,00 TL olarak belirlendi.

kurban-fiyatları-kaç-tl

DİŞİ DÜVE KESİMİ YASAK

Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dişi düve kesimine yasak getirildiğine dair açıklamasına karşın Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını belirtmişti. Ahmet Kıroğlu yaptığı açıklamada, "Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz." İfadelerine yer verdi.

2017 KURBAN FİYATLARI

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hali hazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stokunun bulunduğunu belirterek, "Halen canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı piyasada 17-19 liraya işlem görürken, kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor." dedi

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na bir ay kala kurbanlık hayvan piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik Kredi kartı nakit avans faiz oranlarında değişiklik

Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretim sorununun yaşandığına dikkati çeken Çelik, sıkıntının yetiştiriciden kaynaklanmadığını, Anadolu topraklarının küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olduğunu ve yetiştiricilerin de alın teriyle bu mesleği yaptıklarını söyledi.

Çelik, halihazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stoku bulunduğuna işaret ederek, "İthalata ihtiyacımız olmadığı gibi, küçükbaş hayvan sayısı da yeterlidir." ifadesini kullandı.

Halen canlı küçükbaş hayvan piyasasında fiyatların kilogram başına 17-19 lira seviyesinde olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar bölge şartlarına göre de farklılık gösteriyor. İstanbul ve Elazığ'daki kurbanlık hayvan fiyatlarının aynı olmasını bekleyemeyiz. Doğu illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlık hayvan satılabiliyor. Geçen sene de kurbanlık hayvan fiyatları 700-750 liraydı. Dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarına ve piyasa değerlerine göre bugünkü enflasyon şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 17'yi bulan artışın uygun olduğunu düşünüyoruz."

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim