İşsizlik maaşı, sigortalı işçilerden düzenli olarak alınan primlerden yapılan kesintilerin bir fonda toplanması ve sigortalı işçinin işini kaybetmesi durumunda devlet tarafından tekrar ona ödenmesidir. İşini farklı sebeplerle kaybeden işçilerin mağduriyetlerini gidermek adına ödenen işsizlik maaşına başvurabilmek için bazı koşullar bulunmaktadır. Gereken koşulları yerine getiren işçiler belli bir süre ile bu hizmetten faydalabilmektedirler. 

İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşına başvurmanın kanunlarca belirlenmiş bazı şartları vardır.

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak

Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak

Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

Başvuruda geçirilmemesi gerek 30 günlük süre...

İşsizlik sigortası kapsamında kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybeden çalışanların alabildiği işsizlik maaşında, geçirilmemesi gereken 30 günlük kritik süre önemlidir. Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde işsizlik maaşına başvurmayanların maaş ödenme süresi kısalmaktadır.

işsizlik-maaşı-ne-kadar

İşsizlik Maaşına Başvurular Nasıl Yapılır?

Başvurular, hizmetin akdinin feshinden sonra 30 gün içinde İŞKUR birimlerinden, İŞKUR'un internet adresi www.iskur.gov.tr adresinden ve www.turkiye.gov.tr platformundan e-devlet şifresiyle beraber yapılabilmektedir. 

Maaş Süresi Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşının süresi çalışanın işine son verilmesinden evvelki 3 yıl içinde ödenen primlerine göre hesaplanıyor. Bu hesaba göre maaş süresinin uzaması prim gününe bağlı oluyor. Örneğin;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün

İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

İşsizlik maaşının hesaplanmasında da yine ödenen primler esas alınır. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalı işçinin son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.

işsizlik-maaşı-ücretleri

İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar , TC. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilmekteler.

İŞKUR, işsizlik ödemesi kapsamında bazı hizmetler de vermektedir. 

İşsizlik ödeneği verilmesi,

Genel sağlık sigortası primleri ödenmesi

Yeni bir iş bulma,

Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi, hizmetleri sağlanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?         

İşsizlik Maaşı aldığı sürede aynı zamanda kayıt dışı bir işte çalışanların maaşları bir daha başlatılmamak üzere kesilir.

İşkur tarafından teklif edilen ve bir önceki çalışılan iş yerinin şartlarını kapsayan yeni işi bir nedene bağlı olmadan reddedenlerin maaşları bir daha verilmemek üzere kesilir.

İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim