Yoğun ilgi gösterilen Güneş Tutulması olayı 21 Ağustos’ta, yani dün Amerika Birleşik Devletleri’nde gözlemlendi. Yalnızca Kuzey Amerika Birleşik Devletleri’nde gözlemlenebilen tam Güneş tutulması olayı "ABD'den izlenebilen en büyük güneş tutulması" olarak tarihe geçti.  ABD'de 1918'den bu yana gerçekleşen ilk tam güneş tutulması, hem ülkede hem de dünyada büyük merakla gözlemlendi. Yaklaşık 200 milyon kişinin izlediği Güneş tutulması, bugüne dek en fazla kişinin izlediği ve fotoğrafladığı tutulma olarak nitelendirildi.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş tutulması, ülkede 14 eyalette net şekilde izlenebildi. Tam Güneş tutulması, Türkiye'de ise 20 Nisan 2060 tarihinde meydana gelecek.

Kuzey Amerika’da gözlemlenen ilk tam güneş tutulmasının tarihin en pahalı tutulması olduğu tespit edildi.

ABD genelinde yarattığı turistik hareketliliğin yanında, bir araştırmadan elde edilen sonuca göre; Güneş tutulması ülke ekonomisinde 694 milyon dolarlık üretim kaybına neden oldu. İş saatlerinde gerçekleşen tutulmayı izlemek için çalışanlar mesaisine en az 20 dakika ara verdi. Tam tutulma alanı içinde 15 milyon kişinin yaşadığı ABD'de bu doğa olayını 200 milyondan fazla kişi izledi. Oluşan maddi kaybı turizmden gelen gelirlerin dengelediği belirtiliyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim