Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de  yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemenin, Türkiye'de yerleşik kişiler,  kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu  belirlenen türev araçlarının yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar  aracılığıyla alınıp satabilmesini düzenlediğini söyledi.

Şubat ayında yapılan düzenlemeyle foreks işlemlerinde kaldıraç oranını  1'e 100'den 1'e 10'a düşürdüklerini hatırlatan Canikli, şöyle devam etti:

"O haliyle tam bir dijital kumarhane gibiydi. O platformdan istediği  heyecanı bulamayan bazı vatandaşlarımız dijital ortamda uluslararası faaliyette  bulunan piyasalara yönelmeye başladılar. Bunu engellemek ve o piyasalara kaynak  çıkışını önlemek için bu kararı aldık."

Canikli, yeni düzenlemenin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik  hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Türk vatandaşları,  SPK'den izin almayan yurt dışındaki foreks şirketlerine yatırım yapamazlar, orada  oyuncu olamazlar. Kaynağın yurt dışına gitmesini engellemek için bunu yapıyoruz,  son derece doğru bir kural." diye konuştu.

- Foreks nedir?

Foreks, bir ülkenin para birimiyle başka bir ülkenin para birimi  arasındaki değişim oranından faydalanılarak, döviz ticaretinin yapıldığı  uluslararası piyasaların tamamı olarak tanımlanıyor.

Kelime anlamı olarak "döviz takası" anlamına gelen foreks piyasasında  altın, gümüş, petrol, kahve, buğday gibi birçok üründe işlem yapılabiliyor.

Küresel ölçekte gecelik işlem hacmi trilyon dolar düzeylerinde olduğu  belirtilen foreks piyasasında işlem yapan yurt içi yerleşiklerin sayısının 15 bin  düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim