ABD seçimleri sonrasında dolarda başlayan ralli kısa ömürlü oldu. Dolar yılın ilk aylarında euro karşısında 1.03 seviyesine kadar güçlendi. Sonrasında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) adımları, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik taahhütlerini yerine getirmede zorlanması ve ABD’de yaşanan siyasi skandallar doların yönünü değiştirdi.

Tüm bunlara Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal sıkılaştırmaya yakın olduğu sinyalleri eklenince rüzgar eurodan yana esmeye başladı. Dolar endeksi sadece temmuzda yüzde 4 düştü. Euro/dolar paritesi 1.19’u aştı.

'EURO HALA UCUZ'

Euro, başlıca para birimleri arasında bu yıl dolara karşı en iyi performans gösteren para oldu. Euro Bölgesi’nde büyüme güçleniyor. İkinci çeyrekte GSYH yıllık bazda yüzde 2.1 büyüdü. ECB politika yapıcıları, ekonominin QE politikasında bir azalmaya izin verecek kadar güçlü olduğunu düşünüyor. Ayrıca, Euro bölgesinde yapılan kilit seçimlerin ardından popülizm dalgasının dinmesiyle siyasi risklerin azalması euronun değer kazanmasına yardımcı oluyor.

Avrupalı sanayi şirketlerinin hisselerinin güçlü performansı da paranın cazibesini artırıyor. Bu arada eurodaki değerlemelere bakıldığında ticari ağırlıklı Euro endeksinin hala düşük olduğu ve satın alma gücü paritesi açısından euronun dolar karşısında ucuz olduğu dikkat çekiliyor.

BEKLENTİLER

İskandinav bankacılık grubu Danske, 12 aylık beklentisini 1.8’den 1.22’ye yükseltti. JP Morgan dördüncü çeyrek ortalama beklentisini 1.16 düzeyine yükseltti. Deutsche Bank da Euroiçin daha pozitif olduğunu ve yıl sonunda 1.20 beklediğini bildirdi.

Uzmanpara

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli zammı açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli zammı açıklaması

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim