Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor

Tüm dünya piyasalarının gündeminde olan ve merakla beklenen Fed’in bilanço küçültme operasyonu hakkında, ünlü ekonomist ve yatırımcı Marc Faber’den çarpıcı bir yorum geldi. Faber, “Fed'in bilançosunu azaltacağına inanmıyorum” dedi. Olası bir küçültme kararı karşısında piyasalarda deprem yaşanacağı yönündeki beklentiler için de “Dr. Kıyamet” lakabından uzak bir açıklama yaptı: “Öyle olsa bile tahvillerin çökeceğinden, faizlerin fırlayacağından emin değilim.”

Economic Times’a konuşan Faber, ABD piyasası için ‘çok pahalı’, hisseler için ‘sınırlı’, ekonomisi için de ‘sanıldığı kadar güçlü değil’ görüşlerini dile getirdi. Amerikan hisselerine dönük güvensizlik duygusunu hissettirdi. Hindistan’daki yatırımlarına da değinen Dr. Kıyamet, gayrimenkul, banka ve sigorta şirketlerini önerirken, “Hisselerimizden çoğu zaman 50 kat kazandığımız oluyor” dedi.

Yatırımcıların her önerisini ve sözünü merakla dinlediği finans dünyasının ünlü ismi Marc Faber’in sorulara verdiği yanıtladı şöyle…
 

Bu akşam Fed tutanakları açıklanacak

FED’İN BİLANÇO AZALTACAĞINA İNANMIYORUM

-FED bu yıl bilanço küçültebilir. Piyasalar buna ne kadar hazır?
-FED’in ne kadar etkili olacağı hakkında bir bilgimiz yok. Fed'in bilançosunu azaltacağına inanmıyorum, ama öyle olsa bile, tahvillerin çökeceğinden ve faiz oranlarının artacağından emin değilim. Birçok faktör var. Amerika, Avrupa ve Japonya'da devlet tahvilleri konusunda düşüş yaşıyor. Mesela Japonya’da 15 senedir devlet tahvillerinde düşüş yaşanıyor. Dolayısıyla, tam olarak ne olacağını bilemiyoruz.

ABD'deki tahvil piyasası, bana göre ekonominin sanıldığı kadar güçlü olmadığını gösterir. ABD'deki tahvil piyasasına bakarsak, 10 yıllık fiyat şu anda% 2.228 seviyesinde. Şu anda Fransa'da verim% 0.72, Almanya'da% 0.45, İtalya'da ise herkesin iflas ettiği söylenen yerlerde verim% 1.99. En çok devlet borcu olan ülkelerden biri Japonya’nın 10 yıllık verimi % 0,05'dir. Tahvil çok karmaşık bir konudur ve Fed ile neredeyse hiç ilgisi yoktur. Aslında tahvil piyasası para kazanmayı sevmez. 

AVRUPA VE GELİŞMEKTE OLAN HİSSELERİMİ ABD’YE TERCİH EDERİM

-Son zamanlarda ABD borsasında düşüş gözlemlediniz. Bu durumda yatırımcıların taşınması gereken piyasa veya varlık sınıfları hangileridir?
-ABD piyasası çok pahalı ve piyasalar pahalı olduğunda dış darbelere karşı daha savunmasız hale gelirler.  Herhangi bir düşüş olmamasına rağmen Amerikan hisse senetleri son derece sınırlı. Ben gayrimenkul, hisse senedi, tahvil ve kıymetli madenlerden oluşan çeşitli bir portföyönermekteyim. Son 18 ayımı Amerikan Hisse senetlerinden ziyade Hint hisse senetlerine yönelerek geçirdim. Şimdi Hint pazarı da pahalı ancak yine de Avrupa'daki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki hisselerimi ABD'ye tercih ederim.

HİNDİSTAN PAZARI ÇOK KARLI

-Hint pazarının düzelmesini bekliyor musunuz?
-Bence (Sensex endeksi) 24.000'e inmeyecek, ancak Sensex'te bulunan endekse ve stoklara bakarsanız değerleme gerçekten çok yüksek. Çoğu zaman Hindistan'da 50 kat kazanç getiren hisselerimiz var.

-Hindistan’da hangi sektörleri önersiniz?
-Bankalar hâlâ makul derecede cazip. Hindistan'daki gayrimenkul de uygun ancak yerine göre. Fiyat konusunda bilinçli olmalısınız ve altyapıların nerede inşa edileceği, hangi şehirlerin gelişeceği gibi etkenleri düşünmeniz gerekir. Yani gayrimenkul, bankalar ve sigorta şirketleri cazip. (Borsagundem)

 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim