Mısır Petrol Bakanı Tarık Molla'nın, 29 Haziran'da normal benzin fiyatlarına yüzde 43, daha çok taksi ve dolmuşlarda kullanılan 80 oktan benzine ise yüzde 55 zam yaptıklarını duyurmasının ardından ekonomi uzmanları bu durumun birçok sektörü olumsuz etkileyeceği fikrinde.

Zam oranları

Karar doğrultusunda en düşük zam yüzde 5,6 ile süper benzine, en yüksek zam yüzde 100 ile tüp gaza yapılırken, motorin fiyatlarının da yüzde 55 artması ekonomistleri endişelendirdi.

Mısırlı ekonomist Hani Musa, akaryakıta yapılan zamma ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu durumun birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Bunların başında ticaret ve özellikle perakende satış geliyor." dedi.

Musa, akaryakıt zammının, diğer alanlarda zamları beraberinde getireceğini ifade ederek, "Bunlara ek olarak enflasyon yüzde 6,5 artacaktır. Büyüme oranı ise geçen yıla oranla düşecektir." diye konuştu.

'Taşımacılık fiyatları artacak'

Mısır Ticaret Odaları Birliği Otomotiv Sektörü Üyesi Ala es-Seba, zammın araç satışında durgunluğa yol açacağını, taşımacılık fiyatlarının artacağını kaydetti.

Otomobil alımında düşüş yaşanacağını söyleyen Seba, satın alınsa dahi daha düşük motorlu araçların tercih edileceğini aktardı.

Ekonomi Profesörü Kemal el-Vasal, üretim masraflarının artacağını, talebin düşeceğini, faiz oranının yüzde 20'ye ulaşacağını savunarak, bunların işsizlik ve enflasyon oranının artmasına neden olacağını ifade etti.

Tarım Ekonomisi Profesörü Cemal Sıyam da zamların tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini, üretimin maliyetini yüzde 10 arttıracağını, ayrıca nakliye masraflarını da yükselteceğini belirtti.

Akaryakıt zammı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, 20 Haziran'da sosyal koruma politikalarına 75 milyar cüneyh (4,1 milyar dolar) bütçe ayrılması talimatının üzerinden çok geçmeden gelmişti.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim