2008 yılında hayat geçirilen ve 2017’ye gelindiğinde oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’in bölünmesi ShapeShift’in CEO’su Erik Voorhees’in dediği üzere kripto para dünyası için tarihi anlardan biri oldu. Dün yaşanan bölünmesi sonrası bitcoin madencilerinin nasıl bir yol izleyecekleri merak ediliyor. Bölünme sonrası bitcoin toplulukları herhangi bir işleme izin vermediler. Bölünmenin açıklanmasından bir saat sonra bitcoin sahipleri bitcoin alışverişine kaldığı yerden devam ettiler.

Uzmanlar alım satımlarda bitcoin cash’e dikkat edilmesini öneriyor. Bunun nedeni ise bitcoin ile bitcoin cash arasındaki değer farkı.

Fikir ayrılıkları ve transfer yavaşlaması bölünmeye neden oldu.

Blok boyutunu 1MB'den 2Mb'ye çıkarmak isteyenler ve boyutu doğrudan 8MB'ye yükseltmeyi düşünen madencilerin fikir ayrılıkları bitcoinin iki farklı birime bölünmesine neden oldu. SegWit2x yazılımı ile blok boyutunu 2MB'ye çıkaran madenciler bildiğimiz bitcoin(BTC) ile yollarına devam ederken farklı bir yazılım ve farklı bir blok zinciri ile mevcut blok boyutunu 8MB'ye çıkaran madenciler ise bitcoin cash(BCH) birimini oluşturdu.

Bölünmenin yaşanmasının ardından bitcoin cash’i kabul eden ve etmeyen topluluklar arasında bir ayrışma oldu. Bitcoin cash'i kabul eden bazı bitcoin ticaret platformları, müşterilerin hesaplarındaki kripto parayı ikiye böldü ve müşterilerin her iki para biriminde de(BTC ve BCH'de) işlem yapmasına izin verdi. Dünyanın en popüler kripto para ticaret platformu olan pek çok platform ise bitcoin cash'i kabul etmedi ve bölünme sonrasında müşterilerin sadece bitcoin üzerinden işlem yapmasına izin verdi.

Fikir ayrılıklarının yanında transfer işleminin aşırı yavaşlaması da yeni para biriminin habercisi oldu. Daha önce Blok değeri 150 GB’ın üzerine çıkan Bitcoin’de yapılan işlemlerde ciddi yavaşlama söz konusuydu. Tek bir transfer işlemi için bile 10-20 dakikalık bir onaylama süreci geçiren para birimi, bu yeni hamlesi ile transferleri rahatlatmayı hedefliyor. Uzmanlara göre Bitcoin ikiye bölünmeseydi, yakın gelecekte tek bir transfer işlemi için saatlerce beklemek gerekecekti.

Bitcoin ve Bitcoin Cash’in değerleri ne durumda?

Bölünmenin ardından bitcoin kısa bir süreliğine yüzde 7'ye varan değer kaybı yaşasa da tekrardan 2750$ seviyelerine yükseldi ve bölünmeden değer anlamında çok fazla etkilenmediğini gösterdi.

Bitcoin cash’ de ise bölünmeyle birlikte çok daha hareketli bir değer değişimi gözlemlendi. CoinMarketCap verilerine göre 219$'dan açılış yapan bitcoin cash, gün içinde yüzde 60'ın üstünde değer kazandı ve 450$ seviyelerine ulaştı. Şu an itibariyle değeri 465$ olan bitcoin cash'te dün akşam saatlerinde madenciler, 7 saat sonra bitcoin cash’in ilk blockchaini oluşturdular. Hacim olarak Ripple‘ı geride bırakarak en büyük üçüncü kripto para bitcoin cash oldu.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim