Devlette 2.5 günlük idari izinle birlikte bayram tatili 10 güne çıktı. Ancak özelde bu süreler ücretli izin sayılacak. Yani yıllık izinden düşecek. Bunun bir istisnası var o da iznin telafisi. İşte detaylar...

Uzayan bayram tatiliyle izin konusu kafa karıştırdı. 28-29 Ağustos ile 31 Ağustos öğleden önce idari izinlisayılınca memurların tatili 10 güne çıktı. 2.5 günlük idari izin memuru bağlıyor. Özel sektörde bu günler ücretli izinden sayılıyor. Tabii son karar patrona kalmış. Genel uygulama bu sürelerin yıllık izinden düşmesi şeklinde. Ama istisnası da var.

İKİ AY İÇİNDE YAPACAK

Bayram ve genel tatillerde işyerlerinin tatili uzatması durumunda işverenler işçilerine verdikleri izin karşılığında telafi çalışması yaptırmak suretiyle borçlarını ödemelerini sağlayabiliyor. Buna ‘telafi çalışması’ deniyor. İş kaybının giderilmesini amaçlayan bu uygulamayla, izinli günler iki ay içinde patronun belirleyeceği sürelerde fazla çalışma yapılarak kapatılıyor.

Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak Erdoğan: Enflasyon yılın 2. yarısında düşecek, alım gücü eskisinin de üzerine çıkacak

GÜNDE 11 SAAT SINIRI

Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla olamıyor. İş Kanunu günde en fazla 11 saat çalışmaya müsaade ediyor. Ayrıca tatil günlerinde (hafta sonu) telafi çalışması yaptırılamıyor. Telafinin yapıldığı saatler fazla mesai olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle işçiye bu çalışmaya karşılık normal ücret ödeniyor.

GENELDE İZİNDEN KESİLİYOR

İş Kanunu’nun 56’ncı maddesinde yıllık ücretli izinler dışında işveren tarafından verilen diğer ücretli, ücretsiz izinlerin ve dinlenme, hastalık izinlerinin yıllık izinlere mahsup edilemeyeceği

belirtiliyor. Bir başka deyişle bayram izinlerinin normalde yıllık izinden düşmeden telafisi gerekiyor. Ancak çoğu işveren bu süreleri izinden kesiyor.

ÇALIŞANIN ONAYI ŞART

Patronun bu süreleri yıllık izinden düşebilmesi için işçinin izin (muvafakatname) vermesi de şart. Aksi durumda, habersiz düşülen bu izne karşı işçinin itiraz hakkı bulunuyor. Öncelikle yıllık izin için en az 1 yıl çalışmak gerekiyor. 1-5 (dahil) yıl çalışan 14, 5-15 yıl arası çalışan 20 gün, 15 yıl (dahil) ve fazla çalışan 26 gün yıllık izne hak kazanıyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim