Gram altın haftaya rekorla başladı! Piyasalarda hareketlilik sürüyor Gram altın haftaya rekorla başladı! Piyasalarda hareketlilik sürüyor

Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'ta yer alan dev çimento üreticisi  Dangote Cement'in sahibi Aliko Dangote, Bloomberg Markets Magazine'e verdiği röportajda, sekiz yıl içerisinde ABD ve Avrupa'daki enerji ve petrokimya sektörlerine 20 ile 50 milyar dolar arası para harcanacağını açıkladı.

60 yaşındaki iş adamı, kendi ülkesindeki 5 milyar dolarlık tarım ve 11 milyar dolarlık petrol rafinerisi projelerini tamamladıktan sonra 2020'de ABD ve Avrupa'ya yöneleceğini söyledi. 

Dangote, "2020 itibariyle gelecek yatırımlarımızın yüzde 60'ı Afrika dışına olacak. Bana göre gelecek, yenilenebilir enerjiden. Petrokimya sektörüne de bakıyoruz ancak diğer şirketlere de yatırım yapabiliriz" dedi.

Aliko Dangote'un servetinin yüzde 80'ini oluşturan Dangote Cement, son beş yılda hızla büyüyerek farklı sektörlere de yayıldı. Bugün Nijerya dışında dokuz Afrika ülkesinde daha faaliyet gösteren şirket, 2015'te günde 650 bin varil petrol üretecek bir rafineri kurmaya başladı. 

Şirket ayrıca, ABD'li özel sermaye şirketleri Carlyle Group ve Blackstone Group ile birlikte Lagos'a doğalgaz hattı döşüyor.

Temmuzda üç yıllık şeker, pirinç ve mandıra üretimi için 4,6 milyar dolar harcadığını açıklayan Dangote, Afrika'nın çoğunluğunun ithal gıdaya bağımlı olduğunu söyledi:

"Batı Afrika'da 320 milyon nüfusa sahip olup, kendi kendinize yetmeniz mümkün değil. O nedenle yapılacak ilk şey gıda güvenliği. Bana göre Dangote Group, bu gidişatı yönetmek için doğru konumda." 

Dangote, Nijerya siyasetine girip girmeyeceği hakkındaki soruya ilgilenmediğini söyleyerek yanıt verdi:

"Şu anda yaptığım işi ve özgürlüğümü seviyorum. Siyasete meraklı iş adamları var. Ben onlardan biri değilim."

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim