1985 yılında Muğla’nın Ula ilçesinde faaliyetlerine başlayan, 3 fabrikası, 6 mermer ve traverten ocağı ile Türkiye başta olmak üzere, dünyanın 20 ülkesinde tercih edilen doğal taş sektörünün öncü yatırımcılarından Ermaş Madencilik, ’’COANTE’’ markasıyla ilk etapta yaptığı 30 Milyon Euro’luk yatırımın devamı olarak, 40 Milyon Euro’luk yeni bir yatırımla 2. adımı atmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin En Büyük, Dünyanın İse 5. En Büyük Kuvars Esaslı Kompoze Taş Fabrikası ’’COANTE’’

Ermaş Madencilik, son yıllarda lüks İtalyan mermerine ve granite alternatif bir ürün olarak ortaya çıkan kuvars esaslı kompoze taşının, dünya çapında ve buna bağlı olarak da yurt içinde artan yoğun talebine karşılık, dünyanın en gelişmiş kuvars esaslı kompoze taş fabrikası olan COANTE’yi Türkiye ekonomisine kazandırdı. Toplamda 90 Milyon Euro değerinde olacak toplam yatırımın ilk üretim hattının kurulumu, 30 Milyon Euro’luk bir pay ile geçtiğimiz günlerde gerçekleşmişti.

COANTE, ürünlerini çevreci üretim teknolojisi İtalyan Breton SpA firması tarafından geliştirilen ve patenti alınan Bretonstone teknolojisi ile üretecek. Projenin 2. ayağını, ilave 2 üretim hattının kurulumunu içeren 40 Milyon Euro’luk pay ile gerçekleştirecek olan şirket, 2019 yılında kalan 20 Milyon Euro’luk son kısmı ile birlikte toplamda 45 bin m2’lik kapalı alan içerisinde kurulu 4 üretim hattı ile projeyi tamamlamayı hedeflediğini açıkladı.

Dünyada Kuvars Talebi Her Yıl %50 Oranında Büyüyor

Sektöre ve yatırıma yönelik açıklamalarda bulunan COANTE Genel Müdürü Kenan Erdem, “Dünyada ve Türkiye’de kuvars taşına çok yoğun bir talep var, ancak arz çok kısıtlı. Amerika’nın 2015-2016 ithalat ve yut içi üretim verilerine göre, dünyada kuvars talebi her yıl yaklaşık %50 oranında büyüme gösteriyor. Biz bu yeni yatırımımız ile Stratejik Yatırım Teşviki alma amacındayız. Bu teşvik, bazı kıstaslar doğrultusunda veriliyor ancak en önemli kıstas, dış ticaret açığını kapatacak ürünlerin üretildiği projeler. Türkiye’nin granit ithalatı yıllık yaklaşık 200 Milyon Dolar. Biz de bu açığı minimize etme amacıyla bu yola çıktık. Sektördeki dış ticaret açığını elimizden geldiğince aşağı çekme hedefindeyiz’’ dedi.

“Endüstri 4.0, Sektörde İlk Hedefimiz İlk Etapta Lokal Pazar ve Kuzey Amerika”

COANTE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Ercan ise, ’’Bu projenin planlamasını yaparken her zaman temel amacımız, ülkemize ve insanımıza fayda sağlamaktı” cümlesinin altını çizdi ve sözlerine, “Fiyat endeksli bir marka değil, değer odaklı bir dünya markası olmak istiyoruz. Üründe ve teknolojide farklı dokunuşlar ile değer yaratma hedefini baz aldık. Tüm adımlarda da aynı noktaya vurgu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Amacımız, pastadan pay almak değil, pastayı büyütmek” dedi.

Ercan, “Kompoze sektöründe ilk kez Endüstri 4.0 vizyonunu hayata geçiren marka olduk. Pazardaki talebe göre bir ön çalışma yaptık ve ilk aşamada % 60’lık bir payı lokal pazara ayırırken, %40’lık oranda da ihracat tarafında olacağız. Avrupa ve Avustralya gibi kuvars tüketiminin çok olduğu yerlerde ise yatırımın 2. adımı ile birlikte ön plana çıkacağız. Yani belirttiğimiz oranlar tersine işleyecek. %60 ağırlıklı Kuzey Amerika’ya ihracat yaparken, %40 oranda ise lokal pazarda olacağız” diye devam etti.

Muğla’da Kalifiye İş Gücü Artacak

Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor Ev hanımları emekli oluyor! Şartlar ve başvuru detayları netleşiyor

Ermaş Mermer Sanayi A.Ş. ile Muğla’da 35 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve dünyada 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini de söyleyen Kemal Ercan, “Ermaş olarak Muğla’ya olan vefa borcumuzu yeni markamız COANTE ile ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Bölgede altyapı olmamasına ve daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalmamıza rağmen, yatırımımızı özellikle bu bölgede yapmak istedik. COANTE yatırımı ile birlikte Muğla’nın yetenekli ve kalifiye iş gücünün artacağı görüşündeyiz. Sağlanacak istihdamın yanı sıra, Muğla’ya nitelikli çalışan kazandıracak. COANTE, daima değer yaratan ve ülkesine kazanç sağlayan duruşuyla yeni yatırımlara da öncülük edecek ve bölgenin kalkınmasına olumlu katkı sağlayacaktır’’ dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim