Türkiye’de stratejik beş sektörde proje bazlı 60 milyar lirayı bulan yatırım portföyünün 30 milyar liralık kısmı iki ay içinde yatırımcılarla imzalanacak. Ekonomi Bakanlığı’nın proje bazlı teşvik sisteminde bulunan enerji teknolojileri, petrokimyanın bazı alanları, demir-çelik, sağlık teknolojileri ve maden işleme alanlarında 30 milyar lirayı bulan yatırım sözleşmeleri imza aşamasına geldi.

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu

Süper teşvik de denilen yatırım portföyü ile ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası yatırım kuruluşlarının bu alanlarda sıfırdan yatırım talebinde bulunduklarını söyledi. Rüzgarda, solarda yatırımlara kalkışacak yatırımcılara özel yeni teşvik sistemi getirmediklerini de vurgulayan Zeybekci, “Elimizdekiler yeterince var. Şu anda proje bazlı yatırım teşvik sistemimiz hiçbir şey gerektirmiyor. Çünkü teşvikin koşullarını yatırımcılarla birlikte hazırlıyoruz. Yılsonuna kadar bu firmalar Türkiye’nin her yerinde proje bazlı teşvik sistemli yatırım yapabilecekler. İlk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Orta Anadolu var, Güneydoğu’ya yakın yerler var” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ KISIT OLUŞTURUYOR

Yılsonuna kadar 60 milyar liralık proje tutarının yarısını tek bir imza ile bitirecek hale gelineceğini dile getiren Zeybekci, “AB ile Gümrük Birliği’ne (GB) tabiiyiz. GB’nin getirdiği bazı kısıtlar var. Petrokimyanın bazı alanları ile demir-çelikte bazı kısıtlar var. Bunları aştığımız zaman 60 milyar liralık rakamı çok rahat aşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNEŞ VE RÜZGARDA HERŞEY TÜRKİYE’DE

Ötey yandan güneş enerjisinde önümüzdeki 10 yılda 15-20 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü, bunu da ithal edilen ürünlerin getirilip montajın yapılmasıyla olmasına müsaade edilemeyeceğini anlatan Zeybekci, “Bu teknolojiyi Türkiye’de patenti, know-how’u, teknolojisi, AR-GE’siyle üretilebilir hale getireceğiz. Rüzgarda da olacak. Yurtdışında üretelim pervaneleri getirip Türkiye’de takalım olmayacak. Türkiye önümüzdeki dönemde en büyük sağlık teknolojilerinde dönüşüm yaparken, milli dönüşüm yaparken, enerji, ulaştırma gibi alanlarda Türikye’de üretim ve yatırımı önemsiyoruz. Türkiye’ye gelip yatırım yapmaları bizim amacımız” ifadelerini kullandı.

FAİZLER HALA BÜYÜK MALİYET

Paranın bol, ucuz ve kolay ulaşılabilir olması gerektiğini de dile getiren Zeybekci, “Bunlarla ilgili sıkıntı var demek ki özel sektör yatırımlarımızla ilgili sıkıntılar var. Gerek KOBİ ölçeğinde gerek, orta ölçekte, gerek büyük yatırımlarda. İnsanlar toplam maliyetlerine baktıklarında faiz halen çok bir maliyet oluşturuyor. Gelişmekte olan 5’li içerisinde en yüksek faiz seviyesi bizde. Böyle bir faiz ortamında yatırım yapılmayacağı bir gerçek. Reel faizler anlamında yani enflasyon ve reel faizler anlamında. Düşmesi lazım. Kamu olarak atılması gereken adımları sonuna kadar atmalıyız” diye konuştu.

Demirde yerli üretici ve kullanıcı korunuyor

İnşaat müteahhitlik kesiminin aşırı artan demir fiyatlarındaki beklentileri ile ilgili bir soruya Bakan Zeybekci, şöyle cevap verdi: “Demir meselesi Çin’e kadar gidiyor. Onlar kapasite düşürme ile ilgili sembolik bir iki adım atınca fiyatlar biraz yukarı gitti, bu bizim iç piyasada biraz etki oluşturdu. Fiyatların yukarı gitmesi bizim ihracatçılarımıza cazip geldiği için ihracata yoğun şekilde yönelme oldu. Türkiye’de 50 milyon ton kurulu kapasitemiz var. Ama kullanılan kapasitemiz 30 milyon ton civarında. O kullanılmayan kapasitenin yavaş yavaş devreye girmesi olacak. O bir dengeleme getirecek. Bir etkin adım da %30 olan gümrük vergisini %10’a indirerek attık. Gerek duyulursa, tekrar indirilir. Diğer taraftan içerdeki üreticiyi de mağdur etmemek ve üretim kapasitemize de zarar vermemek lazım. Onlara da dikkat etmemiz lazım. Atılan adımın etkisi olurken, üreticiyi, üretim kapasitesini de korumamız lazım."

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim