Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, BDDK'dan bir düzenleme yaparak özellikle vakıf ve derneklerin verdiği burslardan işletim ücreti alınmamasını isteyeceklerini söyledi.

Bankaların öğrenci burslarından hesap işletim ücreti adı altında aldığı astronomik rakamlar Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı harekete geçirdi. Yazıcı, dernek, vakıf ve bazı kurumların verdiği burslardan kesilen rakamların insaf sınırlarını aştığını kaydetti.

Bu ücret vicdansızlık

Bakan Yazıcı, "Öğrencilere bankalar üzerinden yatırılan özel burslardan hesap işletim ücreti alınıyor. 150 liralık burs için 92 lira hesap işletim ücreti alındı. Bunun alınmaması için neler yapılabilir?" sorusuna, "Yeni kanunda bununla ilgili bir düzenleme yok. Ama yılda bir defa bile olsa alınan bu ücret çok yüksek, vicdansızlık. Bu konuda BDDK bir düzenleme yapabilir. Biz'de diyeceğiz ki, öğrenci burslarının bankalar aracılığıyla iletilmesi ya da muhafazasından ücret alınmasın" şeklinde cevapladı.

Hak arama kolaylaştı

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Yazıcı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe gireceğini söyledi. Yeni Kanun ile tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alındığına dikkat çeken Yazıcı, tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırıldığını vurguladı.

Yazıcı, bankaların faiz dışında alacağı ücret ve komisyonların Bakanlığın görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleneceğini söyledi. Kredi kartı sunan her finans kuruluşunun hiçbir ücret talep edilmeyecek bir kredi kartını tüketicilere sunması gerektiğini hatırlatan Yazıcı, "Tüketiciler kredi kartlarıyla ilgili bir ücret ödemek istemiyor ya da sürprizle karşılaşmak istemiyorsa yalın dediğimiz kartı alacak diğerini almayacak" diye konuştu.

Saadet zinciri yasaklanıyor

Birçok kişinin mağduriyetine sebep olan, ‘Piramit Satış Sistemleri' denilen saat zincirlerinin kurulmasının yasaklandığını belirten Bakan Yazıcı şunları söyledi: Piramit Satışlar, hukukumuzda ilk defa düzenlenmektedir. Bu konuda ulusal mevzuatta boşluk olduğu için tüketiciler büyük mağduriyetler yaşamaktaydı. Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaklandı. Bakanlık, Piramit Satış Sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması dâhil olmak üzere, ilgili kamu kurum veya kuruluşlarıyla işbirliği içinde gerekli önlemleri almaya yetkili olmuştur."
Editör: TE Bilisim