Yıllardır bayram öncesi bayramlaşmayı adet edinmişim…
Geçtiğimiz bayramda da aynısını yaptım… Çok sayıda akraba, dost ve arkadaşımı aradım…
Tunca Beldesi kurucu belediye başkanı Mustafa Topçu’yla da görüştüm. Diğer konuşmalarımdan biraz daha uzun sürdü… İletişimimiz esnasında eskileri konuşurken, Tunca köyünü nasıl belde yaptıklarını sordum ve bu esnada not alabilmem için kendisinden izin istedim. Verdiği onayla aldığım notlara ilişkin bilgileri sizlerle paylaşmak istedim…

Tunca Belde teşkilatının kurulmasını 1982-83 yıllarından beri düşünüyorduk.
Darbeden sonra üç siyasi parti kurulmuştu…
1983 yılında ben her akrabadan (her soyaddan) bir veya iki kişi seçerek, 46 arkadaşa mektup yazıp bir siyasi partide bütün Tunca’nın birleşmesi gerektiğini, ancak bu şekilde Tunca’yı ileriye taşıyabileceğimizi anlattım…
Bunun da bir hikayesi vardı; 1980 yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ilkokul ve ortaokul birlikte bayram kutluyordu. Hemen hemen her yerde olduğu gibi Tunca’da da siyasi bir gelirim vardı…
Ben ilkokul müdürü ile beraber oturuyordum. Birlikte bayram münasebetiyle gerçekleştirilen etkinlikleri seyrediyorduk. Okulun bitişik bahçesinde 20-25 kişi toplandı. Bu kişiler sağ görüşlü arkadaşlardı. İlkokul ve ortaokul öğretmenleri arasında da siyasi gelirim vardı. Okunun bitişik bahçesinde toplanan arkadaşlar, ilkokul öğretmenini hırpalamak için gelmişlerdi. Ben iki öğretmen arasındaki gerilimi fark edince (biri sağ, diğeri sol şarkıları banttan çalıyorlardı) aralarına girdim ve “Tunca’da böyle bir gelirim istemiyoruz. Bu konu burada kapandı” diyerek, iki öğretmeni barıştırdım ve de bahçedeki arkadaşlardan da dağılmalarını istedim…
İşte bu hikayeden esinlenerek, Tunca halkının bir siyasi partide birleşmelerini sürekli görüştüğüm arkadaşlarıma anlatıp, ikna etmeye çalışıyordum. Arkadaşlarım, “Bunu başaramayız, herkesin gönlünde bir siyasi parti vardır” dediler. “Başarmamız lazım, Tunca’yı ancak bu şekilde ileriye götürebiliriz” dedim…
Arkadaşlarım Merhum Mustafa Bayrak, Merhum Mustafa Balcı, Mustafa Çakırusta, Nurdoğan Kumbasar, Mehmet Ali Büyük Sofuoğlu, Akif Selamet ve bir çok arkadaşıma “Belediye teşkilatını kurabilmemiz, ancak bu şekilde olur. Bunu başaramazsak, belediye de kuramayız” diye ısrar ediyordum…
Biz iktidar partisinden medet bekliyorduk. Bilmediğimiz bir şey vardı. Belediyeyi kurabilmek için 2000 nüfusa ulaşmak gerekiyordu… Bir partide birleşebilmemiz için köyde toplantı yaptık. Toplantı sonrasında yaptığımız oylamada Anavatan Partisi’nde birleşme kararı aldık… Belediyenin kurulabilmesi için yeterli nüfusumuz yoktu. 1990 yılında yapılacak nüfus sayımını bekleyecektik…1990 Nüfus sayımında ben de görev aldım. Sayımda görevli arkadaşlarla sonrasında toplandık, nüfus sayım sonucunu kimse bağlamayacaktı. Sayım bitti. Benim evimde toplandık. Nüfus sayım sonucunda 1950 kişi mevcuttu… Tekrar yazmaya başladık…Sayım sonucuna baktığımızda nüfusumuz 2151 oldu… Tamam bu nüfus belediye teşkilatını kurmaya yeter dedik ve nüfus sayım defterlerini muhtara teslim ettik…
Muhtar Valiliğe müracaat etti…1991 yılında referandum yapıldı. Referandum sonucunda 525 evet, 25 hayır oyu sonucunda Tunca köyümüzde belediye teşkilatının kurulması kesinleşti ve 1992 yılında belediye kurulması kanunlaştı…

Mustafa Topçu
28 Mart 1994 yılı yerel seçimde Tunca Belde Belediyesi kurucu başkanı oldum…
Beldemize iki dönem belediye başkanlığı yaptım. O dönemin imkanlarına göre ekibimle birlikte beldemizi bir yerlere getirmeye çalıştım… Benden sonra da çok değerli başkanlarımız göreve gelerek, güzel hizmetler yapmışlardır… İbrahim Pertek, Ahmet Topal ve halen görevde olan Ahmet Naci Aytemiz başkanlarımıza sonsuz teşekkürler…
Bu vesileyle Eski başkan Mustafa Topçu’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyor, hepinizin geçmiş bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Tunca’da ve bölgemizde meydana gelen sel felaketi nedeniyle oluşan maddi hasarların bir an önce kapanmasını umut ediyor, yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralarımızın kısa sürede sarılması için aynı güç ve azimle çalışmaya devam…