Rize’nin Çamlıhemşin İlçesine Bağlı Ayder Yaylası’ndaki Ayder Doğa Alabalık Tesisleri’nde kırmızı benekli alabalık yetiştiren ve 20 yıldır alabalık üreticiliği yapan Rize İç Su Ürünleri Başkanı Mustafa Memoğlu, her yıl Kasım ayından Şubat ayı sonuna kadar kırmızı benekli alabalık ve denizalası sağımı yaptıklarını söyledi.

Bir dişi alabalıktan yaklaşık 2 bin 500 yumurta aldıklarını ancak bu yumurtalardan ortalama bin tanesinin döllenebildiğini ifade eden Memoğlu, “Alabalık sağımı normal süt sağımına benzemez, oldukça hassas olunmalı. Herkes koyun, keçi ve inek sağar, ancak alabalık sağamaz. Zorlu, bir o kadar da zevkli olan balık yetiştiriciliğinde dört gözle üretim zamanını bekleriz. Üretim zamanı geldiğinde bir ay önceden balıkları erkek ve dişi olarak farklı havuzlara bırakıyoruz. Havuzlara koyduğumuz damızlık balıkları her hafta kontrol ederek, uygun zamanın gelip gelmediğini gözlemliyoruz. Uygun hale gelen balıkları güneş ışığından uzak yere alarak sağdıklarını kaydeden Memoğlu, “İlk olarak, üç dişi alabalık yumurtasını bir kabın içine sağdıktan sonra üzerlerine iki erkek alabalık spermi sağarız. Bulunan kaba bir miktar daha su ilave ederiz. Ardından bol oksijenli suyu kabın içine doldurup boşaltıyoruz. Bu işlemi birkaç defa tekrarlarız. Yumurtaları yıkama işleminden sonra kuluçka tepsilerine bırakıp, yumurtaları tekrar karıştırarak spermlerin su içinde tüm yumurtalara ulaşmasını sağlarız. Yumurtaları 15–20 dakika süreyle beklettikten sonra temiz su ile yıkayarak sperm atıkları, döllenmemiş yumurtalardan tamamen temizlenir. Döllenmeyen yumurtalar özel aletlerle bulundukları ortamdan 2–3 günde bir arındırılır. Daha sonra döllenen yumurtaları hazırladığımız küçük havuzun içine bırakıp, 25 günlük kuluçka dönemini beklemeye başlarız” diye konuştu.

Memoğlu; Ayder Doğa Alabalık Tesisleri'nde, yılda ortalama olarak 1 Milyon 500 bin civarında yumurta sağımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kaynak:Pazar53.com
Editör: TE Bilisim