Bu önemli gün, engelli insanları anlayabilmek açısından oldukça büyük öneme sahip. Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günüde tüm dünyaya ifade edebiliyorlar.

 Neden mi? Çünkü onları sadece bu gün hatırlıyoruz da ondan!

Engelli vatandaşlarımız için, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kamu otoritelerince alınacak önlemlerin, tedbirlerin ve yapılacak organizasyonların, sivil toplum örgütlerini de içine alacak biçimde daha da yaygınlaştırılmasını ve somut adımların atılması gerekmektedir.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, kaleme alacağım yazımın öncesinde 3 Aralık’ın Dünya Engelliler Günü olarak kutlanması elbette ki çok önemli, ancak engelli vatandaşlarımızı sadece yılda bir gün hatırlamak ve sonrasında unutmak doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizmek isterim.

Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli “engeller” ile karşılaşan engelli insanlarımızın farkına varmak ve onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor.

Hepimiz insanız, hepimizin temel ihtiyaçları var. Bu temel ihtiyaçları gidermek zorundayız. Engelli kardeşlerimizin bu ihtiyaçları giderirken yaşadığı zorluklar var. Bu zorluklar hepimizin gündeminde olmalıdır. Bu zorlukları aşmayı, onların hayatlarını kolaylaştırmayı ve daha yaşanılabilir hale getirmeyi gözetmek devlet olarak resmi kurumlarımızın görevi olduğu kadar, bütün insanlarımızın göz önünde bulundurması ve elimizden gelen her ne olursa birey olarak yapmamız gerekmektedir.

Bu günler, engellilerimiz toplumumuzun gündeminde olsun, insanlarımız bu vatandaşlarımızı da duysunlar, engelli vatandaşlarımızın ne tür zorluklar yaşadıklarının farkına varsınlar, onların hayatlarını zorlaştıran basit hatalar yapmasınlar.

Örneğin; araçlarını kaldırımlara, engelli rampalarına park etmesinler diye var. Bu günlerde gerek televizyonlarda, gerek görsel yayınlarda gerekse kamuya açık bu tür toplantılarda bunları vurgulamalıyız. Eğitimlerle çocuklarımıza, gençlerimize bu bilinci kazandırmalıyız ki toplum içerisinde yaşayan engelli kardeşlerimiz de diğer insanlar gibi rahatlıkla çarşıya pazara çıkabilsinler. Kendi işlerini kendileri görmenin mutluluğunu yaşasınlar.

Toplumun içine çıkmakta zorlanan, engelli kardeşlerimiz artık çok daha rahat dışarı çıkabiliyor ancak, yine de onlar için her şey o kadar da kolay değil. Ulaşım, yeme içme ve en önemlisi dışarıda kişisel bakımlarını yapabilecekleri alanlar çok ama çok az. bundan mütevellit bir engelli kardeşimiz sokakta kendisine ait dinlenme, yeme ve içme, gezi parkuru ve en önemlisi tuvalet ihtiyacını karşılayabilecek ortamların sağlanması gerekiyor. Bir engelli kardeşimiz kendini eve neden kapatır? En önemli olumsuz faktör WC olmayışı. Engelliler dışarı çıksalar bile kısa mesafeler kat ederek her han gibi bir ihtiyaçta evine rahat ettiği ortama geri gelmek zorunda kalmakta ve bundan dolayı kendisini eve hapsederek dışarı topluma karışamamaktadır. Zamanla da bu kişi topluma küsen, içine kapanık, sinirli, mızmız ve hiç bir şeyden tat alamayan huysuz biri olarak karşımıza çıkıyor.

Devletimiz engelliler için özellikle ; Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlüklerince çalışmalar yürüterek, ihtiyaç sahiplerini belirlemektedir. Bir kez ihtiyacın doğruluğunu tespit ettiğimizde, gerekeni yapmak için çalışma yürütmekteler. Devletimizin sağladığı imkânlar ölçüsünde ihtiyaçları gidermeye çalışan kamu kurumlarının yanı sıra bizlere de oldukça fazla görevler düşmektedir.

Unutmamalıyız ki her insan birer engelli adayıdır. Sağlıklı iken bir engelli kardeşimizin halinden anlamıyor olabiliriz ve bunu anlamak için ille de engelli olmak gerekmez , sizler engellileri anlamak isterseniz mutlaka ama mutlaka engelli kardeşimize bakan biri ile dertleşin.

O zaman anlarsınız sağlığımızın kıymetini ve engelli kardeşlerimizin ne tür zorluklar çektiğini.

Kimileri Bu gün 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamak ister. Bu gün kutlanacak değil farkına varılacak ve fark edilene saygı ile sevgi sunulacak gündür.

Tüm Engelli Kardeşlerimizi 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Fark ediyor ve fark edilmelerini sağlıyoruz.