Gelir İdaresi Başkanlığı vatandaşlara vergi borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerini güvenilir, kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmeleri için internet üzerinden hizmet vermektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet üzerinden verilen hizmetler, şifreli hizmetler ve şifresiz hizmetler olmak üzere vatandaşlara iki kategoride sunulmaktadır. Vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesini ziyaret ederek T.C.kimlik numaraları ile işlemler, şifreli işlemler ve şifresiz işlemler kategorilerine ulaşıp buradan gerçekleştirmek istediği işlemin türünü belirleyebilirler.

Vatandaşlar Gelir İdare Başkanlığı’nın resmi web sitesi olan https://intvrg.gib.gov.tr/ ve https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_6111_LOGIN_AC aracılığıyla vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemlerini elektronik ortamda tamamlayabilme olanağına sahipler.

Aynı zamanda Mobil platform üzerinden de güvenilir, kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlayan GİB mobil uygulamasını, her an her yerde ulaşabilecekleri mobil cihazlara indirebilirler.

GİB VERGİ BORCU SORGULAMA İŞLEMİNİ AŞAĞIDAKİ LİNK ARACILIĞIYLA YAPABİLİRSİNİZ:

https://intvrg.gib.gov.tr/

GİB VERGİ BORCU ÖDEME İŞLEMİNİ AŞAĞIDAKİ LİNK ARACILIĞIYLA YAPABİLİRSİNİZ:

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_6111_LOGIN_AC

GİB İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK İŞLEMLER NELERDİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden yapılabilecek işlemler 3 ana kategoride toplanmaktadır. Bunlar; T.C.kimlik numarası ile yapılan işlemler, şifreli işlemler ve şifresiz işlemler olmaktadır. Vatandaşlar bu 3 kategoriden birini seçip gerçekleştirmek istediği işlemin türünü belirleyebilirler.

1)T.C. Kimlik Numarası ile Yapılan İşlemler

Aşağıdaki listede bu bölümden yapabileceğiniz işlemleri görebilirsiniz.

a)Borç Ödeme İşlemleri

b)Motorlu Taşıtlar

c)Borç Sorgulama

d)Kira Beyaamesi

e)İhbar İşlemleri

2)Şifresiz İşlemler

Aşağıdaki listede bu bölümden yapabileceğiniz işlemleri görebilirsiniz.

a)Duyurular

b)Hesaplamalar

c)Formlar

d)Sık Sorulanlar

3)Şifreli İşlemler

Aşağıdaki listede bu bölümden yapabileceğiniz işlemleri görebilirsiniz.

a)e-Beyaame

b)Bilgi Girişi

c)Dilekçeler

d)Sorgulamalar

e)KDV İade Talebi Listelerini Gönderme

f)Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NIN (GİB) VATANDAŞLARA İNTERNET ÜZERİNDEN VERDİĞİ HİZMETLER NELERDİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet üzerinden yapmış olduğu hizmetler iki ana kategoride toplanmaktadır. Bunlar; şifreli hizmetler ve şifresiz hizmetler olmaktadır.

1.Şifreli Hizmetler

Vergi Dairesine yazılı müracaat ederek şifre almanız koşuluyla VUK 340 nolu tebliğ kapsamında olan mükelleflerimiz e- beyaame gönderebilirler. İnternet vergi dairesinden vergi dairesine gitmeden yasalarımızın el verdiği koşullarda almanız gereken belgeleri alabilirsiniz veya bilgilerinizi gönderebilirsiniz.

iNTERNET ŞİFRENİZ İLE; Verilen beyaamelerinizi, tahakkuklarınızı, ödemelerinizi, tüm borcunuzu muhasebecinizin sizin adınıza yapması gereken işlemleri yapıp yapmadığını görmeniz mümkündür.

Diğer Kurumlara Vereceğiniz Borcu yoktur yazısını ya da iade dileklerinizi kendiniz veya Muhasebecinizin vermesi mümkündür.

2. Şifresiz Hizmetler

Mükellefiyetiniz olmasa bile eğer kira geliriniz varsa İnternet üzerinden kira beyaamenizi gönderebilirsiniz.

Gayrimenkullerin satılması durumunda ne yapacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz. (Kira Butonu),

Vergi Kimlik numarası sorgulama, Yabancılar için vergi kimlik numarası sorgulama, Resen Terk Eden Mükelleflerimizin Kimler olduğunu görmek, E-Vergi Levhası Sorgulama, Verilen Levhanın Doğru olup olmadığı hakkında bilgi almak, Borcu yoktur yazısı için vermiş olduğunuz dilekçenizin ne aşamada olduğunu takip edebilirsiniz. ÖTV2A Ödeme belgenizin doğru olup olmadığını görebilirsiniz. (Sorgulamalar Butonu)

Adınıza olan borcun öğrenmek için (Borç Sorgulama Butonu)

Nasıl ödeneceği hakkında (Nakit veya Hangi Bankalara, Kredi Kartı ile Ödeme mümkün mü) bilgi almak için (Borç Ödeme Butonu)

Sizden istenen Gecikme zammının doğru olup olmadığını tespit etmek (Sık sorulan Sorular) gibi konularda vatandaşlara internet ortamında hizmet vermektedir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim