Araştırmacıların geliştirdiği bu sistem,  gözün hareketiyle fare imlecini baktığımız noktaya hareket ettirebiliyor. Daha sonra gözler bir saniye kırpıldığında tek, 2 saniye kırpıldığında da farenin çift tıklama hareketi otomatik olarak algılanabiliyor. Gözlerle bilgisayarın sanal klavyesini açıp yazı yazmak ve böylelikle internette arama yapmak da mümkün olabiliyor.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, araştırma görevlisi Mehmet Dönmez ile birlikte geliştirdikleri "bilgisayarlara göz hareketleriyle komut verme" teknolojisini şöyle tarif etti.

"Gözünüzü hareket ettirdiğinizde ekrandaki fare oku, göz nereye bakıyorsa oraya hareket ediyor. Gözlerinizi bir saniye kırptığınızda tek tıklama, 2 saniye kırptığınızda çift tıklama hareketi olarak algılanıyor. Böylece bilgisayarı elinizle kullanırken fareye ya da klavyeye dokunurken yapılan hareketlerin hepsini sadece gözlerimizle yapabiliyoruz. Sanal klavyeyi açıp harflerin üzerinde gözünüzle gezinip yazı yazabiliyorsunuz ya da bir web sitesini açtığınızda, buradaki ilgili bağlantılara tıklayarak ilgili sayfaya gidip bilgisayar üzerindeki tüm kullanım işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz."

Editör: TE Bilisim