Patates siğili hastalığının tespit edilerek karantina uygulamasının başlatıldığı alanlar dışında patates ekilişi ile ilgili bir yasağın söz konusu olmadığının belritildiği açıklama şöyle:
"Son günlerde bazı basın yayın organlarında, patates siğili hastalığı nedeniyle ilimizde patates ekiminin yasaklandığı yönünde haberler yer almıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.


 İlimizde patates siğil hastalığıyla bulaşık olan parseller ve bu parsellere komşu parsellerde patates ekilmesi, hastalığın tespit edildiği tarih itibarı ile yasaklanmaktadır.
İlimizde ilk olarak 2013 yılında tespit edilmiştir. Hastalığın kimyasal mücadelesi bulunmadığından dolayı anında karantina tedbirleri alınmıştır. İlimizde toplam 14,57 dekar alan bulaşık, 14,56 dekar alan da güvenlik kuşağı olmak üzere toplam 29,13 dekar alan karantinaya alınmıştır. Belirtilen alanlar dışında ilimizde patates ekilişi ile ilgili bir yasak söz konusu değildir.


Bu karantina tedbirleri nedeniyle diğer tüketim amaçlı alternatif ürünleri yetiştiren ya da tarlalarını nadasa bırakan üreticilerimize mağduriyetlerini gidermek amacıyla, aynı parsel için 3 yılda bir olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği ile belirlenen miktarda alternatif destekleme ödemesi yapılmaktadır.


Hastalığın yayılmaması için Müdürlüğümüzce gerekli survey çalışmaları yapılarak üreticilerimiz bilgilendirilmektedir."

Editör: TE Bilisim