Artvin Arhavi ilçesine bağlı Kamilet Vadisi’ndeki Kavak HES projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali’ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlanmıştı.

Bu projeye Arhavililer çevreciler büyük tepki göstermiş ve HES projesinin durdurulması için mahkemeye başvuru yapılmıştı.
HES için ÇED olumlu raporu alan Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurmuştu. Arhavi Belediyesi de, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi’nin bir bölümünü, ‘Konut dışı kentsel çalışma alanı’ ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bu durum karşısında Arhavililer ve çevreciler, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak HES projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Rize İdare Mahkemesi’de bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesini durdurdu. Karara sevinen Arhavililer “HES’lere hayır demek için Arhavi meydanında toplanıyoruz” adı altında gösteri düzenlemeye karar verdiler ve hafta sonu bir araya geldiler. Gösteride açıklama yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Erdoğan Güler, mahkeme doğanın geri dönülmez şekilde zarar göreceğini belirterek çalışmaları durdurdu ama bizim mücadelemiz bitmedi. Yöremizi talan edenlere karşı mücadelemiz devam edecektir. Derelerimiz özgür akıncaya kadar nöbetteyiz, direnişteyiz ve dere başlarındayız.” dedi.

Freni boşalan iş makinesi pazarın içerisine daldı: 1 yaralı Freni boşalan iş makinesi pazarın içerisine daldı: 1 yaralı

Başlıksız-2Gösteriye katılanlar daha sonra Arhavi sokaklarında alkışlarla tempo tutarak yürüyüş gerçekleştirdi. Arhavi meydanında sona eren yürüyüşün ardından vatandaşlar, dev ‘HES’e Hayır’ pankartı önünde tulum eşliğinde horon oynadı, türküler söyledi.

Danıştay’dan Şavşatlılara HES Haberi

Öte yandan Artvin’in Şavşat İlçesi’nde Arpalı Deresi üzerinde kurulması planlanan Susuz Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için zaman aşımını gerekçe göstererek dava başvurusunu reddeden Rize İdare Mahkemesi’nin kararını, Danıştay 14′üncü Dairesi  bozdu.

Editör: TE Bilisim