- Fırtına Vadisi İçin İmar Planı Ele Alınması Lazım

- Tunca, Zğem ve Işıklı Vadileri Turizme Açılmalı

- Yaylalarımızda Kültürümüze Uygun Yapılar Yapılması Lazım

Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, ilçede turizm çeşitliliği açısından sadece Fırtına Vadisi’ne bağlı kalınmaması Tunca, Zğem ve Işıklı Vadilerinin de turizme açılması gerektiğini savundu.

ATSO Başkanı İsmail Kuyumcu, köy ve yaylalardaki yapılaşmada kendi kültürümüzün öne çıkarılması gerektiğini söyledi.

“FIRTINA VADİSİ İÇİN İMAR PLANI ELE ALINMASI LAZIM”

Ayder Yaylası’nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte Fırtına Vadisi boyunca yeni bir imar planı çalışmasının yapılması gerektiğini söyleyen Kuyumcu “Fırtına Vadimizin başında olan Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Fırtına Vadisi’nin ele alınıp imar çalışmasının bir an önce ele alınması lazım. Turizmin ayağı olan vadimizde en güzel şekilde tesisler kurmamız lazım.” Dedi.

“TUNCA, ZĞEM VE IŞIKLI VADİLERİ TURİZME AÇILMALI”

Turizm çeşitliği açısından Fırtına Vadisi’nin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade eden Kuyumcu “Baktığınız zaman Tunca Vadisi ve Zğem Vadileri doğal yaşam ve güzelliğin en güzel örneklerinin olduğu alanlar. Yaşamın her alanında doğallığı görmek mümkün. Dolayısıyla bütün turizmi sadece Fırtına Vadisi’ne değil Tunca, Zğem ve Işıklı Vadilerini turizme açmamız gerekiyor. Turizm tek noktada değil olmaması lazım.” İfadelerini kullandı.

“KÖY VE YAYLALARIMIZDA KÜLTÜRÜMÜZE UYGUN YAPILAR YAPILMASI LAZIM”

Köy ve yaylalardaki çarpık yapılaşmaya dikkat çeken Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu “Birbirinden güzel yaylalarımızın imar ile ilgili standartların getirilmesi lazım. Bu konuda vatandaşlarımız bilgilendirilmesi lazım. Baktığımız zaman yaylalarımızda derme çatma işlerimiz yapılıyor. Bir planı altyapısı olmadan yapılıyor. Bunlar doğru şeyler değil. İlerde bize çok büyük zarar verecek. Bugünden geç kalmadan özellikle bozulmamış köyler ve yaylalarda mutlaka kültürümüze uygun yapılar oluşturduğumuz zaman turizm kendiliğinden oluşur. Avrupa’nın köyüne gittiğiniz zaman dış cephesi yapılmamış ev yok. Dış cepheyi herkes için iç cepheyi kendi için yapıyorsun. Yöre mimariye uygun şekilde dış cephelerin yapılması için kurumların devreye girmesi lazım.” Açıklamasında bulundu.

“BUNU YAPARSAK TURİZME DAVETİYE ÇIKARMAYA GEREK KALMAYACAK. TURİZM KENDİLİĞİNDE AKIN AKIN GELECEKTİR”

Köy ve yaylalardaki yapılaşmada çıkan sorunların önüne geçilmesi gerektiği ve yaptırım uygulanması gerektiğine işaret eden Ardeşen Ticaret ve Sanayi odası Başkanı İsmail Kuyumcu “Ortak paydamız olduğu için bu konu mutlaka dış cephesi olmayan evlerde oturum izni verilmemesi lazım, yaptırım olması lazım. Yöre kültürümüze uygun yapılar olması lazım. Kendi kültür ve yaşantımızı orijinalini bozmadan eski taş konak evlerimizle beraber bu yapıları yaparsak turizme davet çıkarmaya gerek yok, kendiliğinde turizm akını olur. Avrupa kendisi için yaşam alanları oluşturuyor. Bize tuhaf geliyor, onların yaşam alanlarına imreniyoruz. Aslında Avrupalı bizim için değil, kendisi için yapıyor. Biz ise kendi özümüzden çıkıp farklı tanınmayacak hale geliyoruz turizme hizmet vereceğiz diye. Oysa gerçek ekindi kültürümüzü yansıtmış olsak o kadar turist gelir ki, durduramayız. Pandemi sürecini avantaja çevirip turizm alt yapısıyla ilgili andemi sonrasına hazırlık yapması lazım. Pandemi sürecinde köyünü, yaylasını, yolunu, bahçesini düzeltmek için emek sarf etsin.” Dedi.

Haber: Mustafa Özyanık

Editör: TE Bilisim